‘Onder deze omstandigheden was bij hoofdtoernooi Australian Open niet gespeeld’

0
354

Tennisster Richèl Hogenkamp is niet te spreken over de condities waaronder de Australian Open van start zijn gegaan. De Doetinchemse (27) sneuvelde in de eerste ronde van de kwalificatie en beklaagde zich na afloop over de extreme omstandigheden waaronder ze haar partij moest afwerken.

“Zelf heb ik er alleen wat trekkende ogen aan overgehouden”, zegt ze na de nederlaag tegen Wang Xiyu. “Maar dit waren wel andere omstandigheden dan we gewend zijn.”

Australië wordt al weken geteisterd door bosbranden die vrijwel de gehele oostelijke kuststrook onder een zware deken van rook hebben gelegd.

Opvallend is dat inwoners van Melbourne geadviseerd wordt binnen te blijven vanwege de vervuilde lucht, terwijl de spelers bij de Australian Open in diezelfde stad geacht werden hun partijen buiten te spelen. Het tennispark beschikt over voldoende binnenbanen om het gehele toernooi onder dak af te werken.

Geen excuses

“De eerste dag van het hoofdtoernooi was onder deze omstandigheden niet gespeeld”, denkt Hogenkamp, die daarin geen excuses zoekt voor haar nederlaag. “Iedereen heeft er wel last van gehad.”

De wedstrijden begonnen op de eerste dag van het kwalificatietoernooi al een paar uur later. Meerdere deelnemers klaagden over de hardnekkige weigering van de organisatie om het speelschema aan te passen vanwege de branden.

Als het aan Ashleigh Barty had gelegen, was het toernooi uitgesteld. De Australische nummer één van de wereld uitte vorige week haar zorgen al: “Tennis is een spelletje. Er zijn op dit moment andere dingen die eerst moeten worden opgelost.”

Ze kreeg bijval van andere deelnemers, onder wie titelverdediger bij de mannen Novak Djokovic.

Incidenten

“Veel tennissers hebbende laatste dagen hun ongenoegen geuit, vooral via Instagram”, merkte Hogenkamp. En de kritiek op de organisatie zal niet minder worden naar aanleiding van de incidenten tijdens de openingsdag.

Dieptepunt was de opgave van Danila Jakupovic. De Sloveense moest de strijd staken vanwege benauwdheidsverschijnselen, nota bene bij een voorsprong. Ze ging in de beslissende fase van de tweede set naar de grond, waarna ze in tranen de baan verliet.

Bekijk hier de aftocht van Danila Jakupovic:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here