Ooggetuige Van der Werff: ‘Onterecht dat Jans weg is bij Cincinnati’

0
267

Wat is er precies gebeurd met Ron Jans bij FC Cincinnati? Dinsdag stapte de trainer op bij de club, nadat er een onderzoek was ingesteld naar racistische uitlatingen van Jans die het woord ‘nigger’ had gebruikt. Naar eigen zeggen had hij een liedje meegezongen.

Volgens de voorzitter van de club en de Amerikaanse spelersvakbond zijn er echter meerdere incidenten met racisme geweest die ten grondslag liggen aan het ontslag. Een verklaring waarin Jans zegt zich niet te herkennen. “Ik ben mogelijk te naïef geweest”, liet hij de NOS weten.

De Nederlander Maikel van der Werff speelt bij de Amerikaanse club en doet zijn verhaal.

“Op basis van wat ik weet, wat ik heb gezien en van wat ik heb gehoord, is het niet terecht dat hij nu weg is. De verbazing in de spelersgroep is ook groot. Iedereen heeft zoiets van: wat is dit allemaal? Het is ook raar. Dit heeft nog nooit iemand meegemaakt.”

De eerste ophef ontstond vorige week toen bleek dat Jans het n-woord had gebruikt bij het meezingen van een rapnummer in de kleedkamer. De trainer gaf zelf toe dat gedaan te hebben, maar zonder bijbedoelingen.

Uit een verklaring van de spelersvakbond (MLSPA) komt echter een andere lezing naar voren. Daarin wordt gesteld dat het verhaal over het meezingen niet waar is en dat Jans strategisch heeft gelekt naar de pers. “Het waren pogingen om de waarheid te manipuleren en de publieke opinie te beïnvloeden”, valt er te lezen. “Normen zijn overschreden.”

‘Excuses Ron direct geaccepteerd’

Volgens Van der Werff is het voorval er wel degelijk geweest. “In de kleedkamer stond muziek op en in dat rapnummer kwam vaak het n-woord voorbij. Jans zong mee en zei dus ook dat woord”, vertelt de oud-speler van PEC Zwolle en Vitesse.

“Een speler ging toen naar hem toe en vertelde dat het gebruik van dat woord hier gevoelig ligt. Dat begreep Ron. Hij bood direct zijn excuses aan en dat werd geaccepteerd. Later is er blijkbaar iemand geweest die daar een klacht over heeft ingediend.”

Naar de andere, door de spelersvakbond gemelde incidenten is het vooralsnog gissen. The Cincinnati Enquirer meldde in de berichtgeving dat Jans in oktober na het bezoeken van slavernijmonumenten ongepaste opmerkingen zou hebben gemaakt over het slavernijverleden. Zijn speech was bedoeld als les om tegenslagen te overwinnen, maar die viel intern niet goed.

“Dat was voor de laatste wedstrijd van het seizoen”, weet de 30-jarige Van der Werff nog. “Jans gaf een soort van opheldering over de geschiedenis en de slavernij in Washington, waar we tegen speelden.”

“Ik weet er het fijne niet meer van, maar hij benoemde slavernij. Ik hoorde later dat het een onderwerp is waar je niet snel over begint hier. Dat begrijp ik uit respect, maar ik ben ook van mening dat als je je als speler beledigd voelt, je dat meldt en bespreekbaar maakt.”

“Ik merkte op dat moment totaal niet dat het iets met de groep deed. Ik heb er ook niemand over gehoord. Dat komt allemaal nu pas aan de orde. Het lijkt erop dat er het een en ander achter de rug van Jans om is gegaan.”

Van der Werff, die in dienst van PEC samen met Jans de KNVB-beker won in 2014, heeft de coach nog niet gesproken na diens vertrek. “Maar ik ben zeker van plan om hem te bellen. Iedereen had ook een goede band met hem, het is een trainer die goed met spelers omgaat.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − drie =