Ook 3×3 basketballers trainen weer: ‘Kunnen mooie dingen laten zien in Tokio’

0
271

Net als veel andere topsporters zijn de 3×3 basketballers deze week weer begonnen met trainen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat nog wel in aangepaste vorm. De basketballers deden in kleine groepen alleen schietoefeningen.

Bijna een jaar geleden was dat wel anders, toen op het Amsterdamse Museumplein de WK 3×3 basketbal werden gespeeld en de basketballers voor even in het middelpunt van de aandacht stonden. Na zilveren medailles op de WK’s van 2017 en 2018, eindigde het toernooi in de hoofdstad voor de Nederlandse mannen al in de poulefase, maar de sport was wel voor even uit de schaduw van het ‘gewone’ basketbal gestapt.

Nu wordt er vooral vooruitgekeken naar de Spelen in Tokio, waar 3×3 basketbal volgend jaar voor het eerst op het programma staat. International Dimeo van der Horst legt uit waarom de Nederlanders deze nieuwe olympische sport in hun hart zouden moeten sluiten.

Wat maakt 3×3 basketbal leuker dan het ‘gewone’ vijf tegen vijf basketbal?

“Wat het voor mij interessant maakt, is dat je meerdere wedstrijden op een dag speelt. Je speelt wedstrijden van tien minuten tegen verschillende teams in plaats van twee uur lang tegen dezelfde tegenstander, zoals bij vijf tegen vijf. 3×3 vind ik zelf ook leuker om naar te kijken. Het zijn korte wedstrijden, het is veel intensiever en er is constant actie.”

Van der Horst is drie jaar geleden begonnen met 3×3 basketbal. In eerste instantie combineerde hij dat nog met trainingen en wedstrijden bij Apollo Amsterdam, maar vorig jaar besloot de 28-jarige Amsterdammer, met het oog op de Olympische Spelen, volledig over te stappen.

Is iedere basketballer ook automatisch goed in 3×3 basketbal?

“Beide varianten hebben natuurlijk veel aspecten die op elkaar lijken, maar het verschil is dat drie tegen drie veel intensiever is. Je moet de volle tien minuten gefocust zijn en kan niet even een minuut rust nemen. Je moet constant praten met je teamgenoten en keihard verdedigen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

“Spelers kunnen wel veel leren van drie tegen drie, wat ze weer mee kunnen nemen naar vijf tegen vijf. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel geleerd van de agressie waarmee gespeeld wordt. Er wordt heel hard gespeeld. En ik had, dankzij 3×3, minder moeite om mijn focus gedurende een hele wedstrijd vast te houden.”

Olympische status

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot in 2017 het 3×3 basketbal olympisch te maken. In Tokio zal de snelle en hippe basketbalvariant debuteren.

De Nederlandse basketballers wisten zich nog nooit voor de Olympische Spelen te plaatsen, maar de 3×3 ploeg (bestaande uit Jesper Jobse, Aron Roijé, Sjoerd van Vilsteren en Van der Horst) slaagde daar wel in en mag direct zijn opwachting maken op het hoogste niveau.

Wat betekent de olympische status voor de sport?

“De sport kan nog enorm groeien. Er zal meer aandacht voor komen en ik denk dat er, ook in Nederland, meer animo gaat zijn voor drie tegen drie.”

Hebben ook de WK in Amsterdam daar al iets aan bijgedragen?

“Van tevoren was ik bang dat de tribunes niet vol zouden zitten, zeker in de eerste fase van het toernooi. Dat is eigenlijk bij ieder toernooi het geval. Maar bijvoorbeeld bij de wedstrijd tegen Amerika was de sfeer echt fantastisch. Ik heb nog nooit zo’n sensatie meegemaakt. Het was de mooiste wedstrijd van mijn leven, ondanks dat we verloren.”

“Je ziet sindsdien dat er, zeker in de zomer, meer interesse is in 3×3. Vooral de jeugd begint het vaker te spelen, maar ook steeds meer eredivisiespelers hebben interesse om mee te doen aan toernooien.”

De nationale 3×3 teams konden maandag de training weer oppakken. Het doel waarvoor de basketballers trainen, de Olympische Spelen, is dus echter met een jaar opgeschoven.

“We hebben nu het gevoel, wat iedere sporter zal hebben, dat we ons een jaar voor niks hebben voorbereid. Op dit moment kunnen we nog geen plannen maken, want het is nog heel onzeker hoe het jaar er verder uit gaat zien. Voorlopig staat er niks op de kalender waar we naartoe kunnen werken, behalve de Spelen van volgend jaar.”

Waarom moeten de Nederlanders jullie zeker volgen in Tokio, volgend jaar zomer?

“Omdat we als klein basketballand in 3×3 heel erg gegroeid zijn. We doen het de laatste jaren erg goed en ik denk dat we een grote kans maken om heel mooie dingen te laten zien in Tokio.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here