Oorzaken en gevolg van hielspoor

0
425
Woman Touching Her Right Leg

Wanneer je erge pijn en stijfheid ervaart onder je voet na een lange tijd zitten, dan is de kans groot dat je last hebt van hielspoor. Hielspoor is een ontsteking van de peesplaat wat heel erg pijn kan doen. Om ervan af te komen zijn er een paar dingen die zelf kunt doen. In dit artikel lees je wat allemaal aan hielspoor kunt doen. 

Oorzaken van hielspoor

Veel mensen denken dat hielspoor iets is waar alleen ouderen last van hebben, maar dat is niet waar. Kinderen en sporters kunnen er ook aardig last van hebben. Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomen oorzaak van hielspoor is overbelasting. Omdat hielspoor niet altijd één oorzaak heeft, is het dus ook op meerdere manieren te verminderen. Andere oorzaken zijn: voetafwijkingen, overgewicht, een stijve kuitspier of het hebben van een staand beroep. Het kan ook te maken hebben met je leeftijd, mensen boven de 45 jaar hebben vaker last van hielspoor dan mensen met een jongere leeftijd. Als kinderen te maken krijgen met hielspoor dan wordt dat Sever Schinz genoemd.

De symptomen van hielspoor

Als je last hebt van hielspoor dan is dat heel snel te voelen. Symptomen van hielspoor zijn: pijn onder de hiel, pijn bij lopen en als de hele onderkant van de hiel pijn doet. Ook is het zo dat je bij hielspoor de meeste pijn ervaart na een lange tijd gezeten of gestaan te hebben. Tijdens het autorijden kan je ook erg last krijgen van de pijn, dit komt omdat de voet dat niet in een natuurlijke houding staat. Als je cruise control hebt dan kan dat zeker helpen bij hielspoor.

Wat kan je zelf doen?

Hielspoor is een hele vervelende ontsteking in de peesplaat en je wilt er dan ook het liefst zo snel mogelijk vanaf. Er zijn een paar dingen die je thuis zelf kunt doen om de pijn een stuk te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Wat kan helpen is het rekken van de kuitspier, het kan namelijk zijn dat die kort is. Een andere oefening die je kunt doen is met een handdoek achter je voet en dan de voet langzaam naar voren bewegen. Ben je een sporter of beweeg je graag? Dan is het echt belangrijk dat je voldoende rust neemt. Als de pijn niet meer te houden is, kun je eventueel pijnstillers of ontstekingsremmers slikken. 

Laten behandelen

Als de pijn na een lange tijd nog steeds niet minder geworden is, kan je de hielspoor laten behandelen door een specialist. Ga opzoek naar een fysiotherapeut of podotherapeut. Als ze daar geen plek hebben kan je ook altijd naar de huisarts gaan. 

Goede schoenen

Verder is het belangrijk om goede schoenen te dragen, dit kan al een stuk schelen. Je hebt ook speciale zolen voor hielspoor. Qua schoenen is het, het beste om de schoenen aan het eind van de dag te kopen. Aan het eind van de dag zijn je voeten wat dikker. Ook is het belangrijk dat ze goed passen en je een kleine hak van 1cm hebt. Dit zorgt voor minder spanning op de peesplaat. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here