Oranje weer stap dichter bij EK na benauwde zege op Wit-Rusland

0
317

Met Georginio Wijnaldum als uitblinker heeft het Nederlands elftal een benauwde 2-1 zege geboekt op Wit-Rusland. Daardoor blijft Oranje aan kop in groep C van de EK-kwalificatie en heeft het genoeg aan een gelijkspel op 16 november in Noord-Ierland om zeker te zijn van het EK in 2020.

Vier wijzigingen

In vergelijking met de moeizame 3-1 zege op Noord-Ierland afgelopen donderdag, had bondscoach Ronald Koeman zijn elftal op vier plaatsen gewijzigd. Donyell Malen nam de plek in van de geblesseerde Memphis Depay en ook had Koeman een basisplaats in petto voor Quincy Promes, Donny van de Beek en Joël Veltman.

Desondanks leek het eerste half uur in Minsk wel een kopie van de worsteling tegen de Noord-Ieren. Wit-Rusland liet zich ver terugzakken, hield de ruimtes klein en voorkwam daarmee dat Oranje serieuze kansen wist te creëren.

Weifelend optreden van Matthijs de Ligt zorgde zelfs voor hachelijke momenten voor het doel van Jasper Cillessen, al was het ook aan de Juventus-verdediger te danken dat Oranje niet op achterstand kwam. Denis Laptev kreeg de bal uit een voorzet pardoes voor zijn voeten, maar De Ligt wierp zich met lijf en leden voor het schot.

Wijnaldum

Na een half uur kopte Wijnaldum uit een voorzet van Promes toch de 0-1 tegen de touwen. Even later tekende hij ook voor 2-0 met een doelpunt van buitengewone schoonheid. Wijnaldum kreeg de bal op een meter of twintig van het doel en schoot vervolgens met de buitenkant van zijn voet kiezelhard in de verre kruising.

Met die comfortabele tussenstand leek Oranje een probleemloze tweede helft tegemoet te gaan, maar dat was buiten de Wit-Russen gerekend. Joeri Kovaljov had een prima voorzet in huis, verraste daarmee centrale verdediger Van Dijk en Stanislav Dragoen kopte ongehinderd raak.

Gewaarschuwd door de aansluitingstreffer nam Oranje het initiatief weer over, maar de beste kansen waren voor de thuisploeg. Stasevitsj en opnieuw Dragoen kregen goede schietmogelijkheden en misten het doel maar net.

Nadat Luuk de Jong voor Promes in het veld was gekomen en Marten de Roon de plaats had ingenomen van Van de Beek kreeg Oranje weer controle op het duel en werden de Wit-Russen niet meer zo gevaarlijk. Op aangeven van Wijnaldum had Malen 3-1 moeten maken, maar zijn inzet werd knap gekeerd door doelman Aleksandr Goetor.

Bekijk hieronder de stand in de poule. De nummers één en twee plaatsen zich voor het EK.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

zeventien + 18 =