Perez: ‘Kan me niet voorstellen dat absolute top op Ziyech zit te wachten’

0
432

Zijn naam prijkt steevast op het lijstje Ajacieden die komende zomer uitvliegen. Maar waar de bestemmingen van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt duidelijk zijn, de absolute top, rijst de vraag: op wat voor club mag Hakim Ziyech zijn pijlen richten?

Een belletje van Barcelona? Een mailtje uit Manchester? Vrijwel uitgesloten. En een telefoontje van Tottenham? Wellicht, maar Ziyech doet er goed aan lager te mikken denkt Kenneth Perez, oud-Ajacied en voormalig Deens international.

“De stap naar de Premier League, met de spelintensiteit daar, is bijna niet te maken vanuit de eredivisie”, weet Perez, tegenwoordig analist van FOX Sports. “Davy Klaassen is een mooi voorbeeld. Hij was misschien wel de beste speler in de eredivisie, maar kwam niet eens in de buurt van iets kunnen doen bij Everton.”

Perez plaatst direct zelf de kanttekening dat Ziyech het in de Champions League wel laat zien, op een niveau dat vergelijkbaar is met, zo niet hoger is dan de Premier League. “Maar ja, dat zijn uitzonderlijke prestaties waar hij zich helemaal op kan richten.”

“Dat soort wedstrijden heb je qua intensiteit bijna iedere week in de Premier League. Daar is hij denk ik fysiek niet sterk genoeg voor”, vervolgt Perez. “En met hem bijna geen enkele eredivisiespeler, dat contrast is zó groot.”

Spurs vruchtbare Ajax-grond

Zo’n telefoontje van Tottenham zou in de ogen van Frank Snoeks, NOS-commentator en ‘buitengewoon gecharmeerd van Ziyech’, helemaal niet zo’n slecht idee zijn. “Daar zijn meer Ajacieden goed geworden, Christian Eriksen bijvoorbeeld.”

“Ik denk dat Ziyech dat ook kan. Ik denk echt dat hij de snelheid heeft, zeker met zijn ogen, om ook in Engeland tot zijn recht te komen.”

De Marokkaans international beschikt, volgens Snoeks, dan ook over unieke kwaliteiten. “Hij is vierbenig. Hij kan trappen met binnenkant en buitenkant van de voet, zowel links als rechts. Dan kan je, als je ook het oog hebt en dat heeft hij, uit elke positie iemand wegsturen naar de keeper. Dat soort passes is schaars.”

Maar niet schaars genoeg om het te schoppen tot ‘de Barcelona’s en de Manchester City’s’, denkt Snoeks. “Een niveau eronder, een club in Duitsland die kan winnen van Bayern of Dortmund.”

Met Schreuder naar Duitsland

Hoewel hij in verschillende media met Bayern München in verband wordt gebracht, denken Perez en Snoeks eerder aan een club als TSG 1899 Hoffenheim. Dat is een ambitieuze middenmoter in Duitsland en, veel belangrijker, vanaf komende zomer de werkgever van Alfred Schreuder, die al jaren groot fan is van Ziyech. Het tweetal werkte al samen bij FC Twente en nu bij Ajax, waar Schreuder de assistent is van trainer Erik ten Hag.

“Dat zou een mooie stap zijn, de middenmoot van de Bundesliga en een club waar hij de ster kan zijn”, reageert Perez enthousiast. “Ik denk dat een trainer het ontzettend in hem moet zien zitten en dat doet Schreuder.”

Perez laat er wel direct een ‘maar’ op volgen. “Ik denk niet dat Ziyech vindt dat hij ‘maar’ bij Hoffenheim zou moeten spelen.”

Dat de begaafde linkspoot inderdaad beschikt over een gezonde dosis geloof in eigen kunnen, is een publiek geheim. In de zomer van 2018 wees Ziyech interesse van clubs als Sevilla, Bordeaux, Leicester City en West Ham United gedecideerd van de hand. Dan bleef hij liever bij Ajax.

Te oud, te veel balverlies

Hoffenheim is van vergelijkbaar niveau, maar Ziyech doet er dus goed aan in ieder geval serieus naar de Duitsers te luisteren. Perez: “Ik kan me niet voorstellen dat de absolute top op Ziyech zit te wachten, om eerlijk te zijn.”

“Eén: vanwege zijn leeftijd. Hij is al 26. Ik denk dat die clubs meer kijken naar jonge talenten uit de Nederlandse competitie”, verklaart Perez.

“Twee: zijn grote hoeveelheid balverlies. Dat wordt vaak goedgepraat onder de noemer dat hij heel veel risico neemt, maar als ik kijk naar wedstrijden van clubs van dat kaliber dan zie ik niemand die in de buurt komt van zo veel balverlies en toch op het veld mag blijven staan.”

“Maar aan de andere kant heeft hij hele goede statistieken”, vervolgt Perez. “En wat ik ook goed vind: hij is helemaal geen luie buitenspeler. Hij werkt echt heel hard voor het team, ook defensief. Dat heeft hij ontzettend goed ontwikkeld. Bij FC Twente was het een beetje: als ik de bal heb, dan doe ik wat.”

Gebruiksaanwijzing

Een niveautje onder de absolute top, dus. Twee misschien. En idealiter spelen voor een trainer die ‘zijn gebruiksaanwijzing doorgrondt’. “Want die heeft hij”, weet Snoeks.

“Hij heeft een trainer nodig die hem niet opzadelt met een enorme ballast aan verdedigende taken. Eén die oog heeft voor zijn kwaliteiten en inziet: dit is een man die wedstrijden kan beslissen, een wedstrijd kan openbreken.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + twintig =