Ploeterende Dolberg leidde in 2016 over de rug van PAOK zijn topjaar in

0
357

Iets meer dan drie jaar geleden debuteerde Kasper Dolberg op spectaculaire wijze voor Ajax. Dat deed hij met een doelpunt in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki. De Grieken zijn vandaag andermaal tegenstander, maar de kans is dit keer klein dat de introverte Deen weer de hoofdrol opeist.

Het contrast is groot. Dolbergs doeltreffende pegel van ruim twintig meter was destijds de opmaat voor een topseizoen van de jonge aanvaller met 23 goals, 8 assists én een verleidelijke aanbieding van ruim 50 miljoen van AS Monaco. Technisch directeur Marc Overmars hield zijn poot stijf.

Heeft Overmars al spijt?

Hoeveel spijt zal Overmars van die beslissing hebben gehad? Dolberg was in twee daaropvolgende seizoenen, mede door blessures, geen schim van goalgetter die onder trainer Peter Bosz furore maakte.

Dolberg wist zo nu en dan nog te scoren, maar de magie van het seizoen 2016/2017 is verdwenen. Ook dit seizoen wekt Dolberg (nog) niet de indruk dat hij aan een wederopstanding bezig is, getuige zijn matige spel in het duel met Vitesse en zijn reservebeurt tegen FC Emmen.

Een blik op de statistieken leert dat Dolberg vooral naar zichzelf moet kijken als het om zijn matige prestaties gaat. Er is bijvoorbeeld in de aanvoer naar de Deen weinig veranderd, zo blijkt uit onderzoek van Opta Sports.

Dolberg kreeg namelijk in zijn succesvolle debuutseizoen 24 voorzetten tegen 22 in het afgelopen seizoen. Het verschil in doelpunten is in de bewuste seizoenen echter groot: 23 om 12.

Meeste assists van Ziyech en Neres

Het wegvallen van belangrijke aangevers zou ook een factor kunnen zijn waardoor een speler minder gaat presteren, maar ook dit is bij Dolberg niet het geval. Zijn huidige teamgenoten Hakim Ziyech en David Neres zijn namelijk met ieder zes assists hofleverancier van Dolbergs eredivisieproductie tot nu toe.

Wat ook opvalt is dat Dolberg afgelopen seizoen gemiddeld minder balcontacten per wedstrijd (32) had dan zijn twee jaren ervoor (36,4 en 37.3). Dat zou kunnen impliceren dat hij – onbedoeld of niet – minder aanwezig is in het spel van Ajax.

Al die cijfers zouden trainer Erik Ten Hag waarschijnlijk niet veel doen. “Ik maak me geen zorgen over Dolberg”, houdt hij aan de vooravond van de return tegen PAOK het volste vertrouwen in zijn spits.

“Wij praten weleens, niet alleen ik. Ook andere mensen uit de staf. Net als elke speler bij Ajax is er veel aandacht om te verbeteren.”

Ten Hag is zelfs te spreken hoe Dolberg zich momenteel in de Ajax-selectie manifesteert. “Hij heeft een uitstekende voorbereiding gehad en heeft zeker het Ajax-niveau. Hij haalde in de oefenwedstrijden ook een uitstekend niveau, maar de lat ligt hoog en de spelers stuwen elkaar naar een hoger niveau. We hebben keuzes.”

Ten Hag doelt met die “keuzes” onder meer op veteraan Klaas-Jan Huntelaar, die met zijn 36 jaar als iemand van Dolbergs leeftijd over het veld dartelt en, niet onbelangrijk, ook zijn doelpunten meepikt.

Dolberg wil maar al te graag die rol van Huntelaar weer overnemen. Wellicht dat Ten Hag vanavond in de uitverkochte Johan Cruijff Arena nog speeltijd voor hem in petto heeft, al is die kans niet aannemelijk.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here