Roest wil laten zien dat hij de beste is, maar gaat wel beter plannen

0
233

Vorig jaar zorgde Patrick Roest in het eerste schaatsweekeinde van het seizoen meteen voor vuurwerk: hij won drie afstanden en verbrak het baanrecord van Sven Kramer op de 5.000 meter. Is dat komend weekeinde opnieuw zijn doel?

Bij het World Cup-kwalificatietoernooi in Heerenveen, dat vandaag van start gaat, plaatsen de beste vijf schaatsers per afstand zich voor de eerste vier wereldbekers. Maar de lat van Roest ligt beduidend hoger dan een topvijf-notering. “Ik wil gewoon heel hard schaatsen en laten zien dat ik de beste ben”, zegt de tweevoudig wereldkampioen allround.

‘Uitschieter op verkeerde moment’

Maar Roest weet nu ook dat hij later in het seizoen pas ├ęcht moet pieken. Vorig jaar bij liet hij in het eerste weekend meteen zijn beste niveau zien en dat wil hij nu anders gaan doen. “Ik denk dat ik (vorig seizoen, red.) best wel constant ben geweest en een uitschieter had op het verkeerde moment. Het baanrecord dat ik reed was een beetje vroeg in het seizoen”, zegt Roest. Een kwestie van een slechte planning? “Ja, misschien wel, maar we zullen kijken of we dat dit jaar iets beter kunnen plannen.”

“Het is dit jaar ook de bedoeling om de echte grote vorm bij de grote toernooien te laten zien”, zegt Roest, die bij de laatste WK afstanden twee keer naast het goud greep. Hij werd tweede op de 5.000 en de 10.000 meter.

Sterk voorseizoen

Met de vorm van Roest lijkt het in ieder geval al wel goed te zitten voor komend weekeinde. In het voorseizoen reed hij al een baanrecord op de 3.000 meter in Heerenveen en in Inzell klokte hij 6.08,69 op de 5.000 meter, waarmee hij op die afstand de snelste Nederlander ooit op het Duitse ijs werd.

Is Roest nu beter dan vorig seizoen? “In Inzell heb ik wel laten zien dat ik weer een stap heb gemaakt. Daar reed ik de vijf kilometer sneller dan ik ooit op een laaglandbaan heb gedaan. Het is nu het doel om nog beter te worden in het seizoen. Ik denk dat dat wel moet kunnen”, aldus de 23-jarige Roest.

WK afstanden en allround

De 23-jarige Roest wil dit seizoen vooral pieken bij de WK afstanden (13-16 februari, Salt Lake City) en de WK allround (28 februari – 1 maart, Hamar). “Ik wil natuurlijk heel graag mijn titel verdedigen bij de WK allround en ik wil ook heel graag een individuele titel pakken bij de WK afstanden, want die heb ik nog niet gehaald. Vorig jaar was ik twee keer tweede, het zou mooi zijn als ik dat kan veranderen.”

Bekijk hieronder in de carrousel andere reportages die in aanloop naar het schaatsseizoen zijn gemaakt:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × 3 =