Shorttrackers starten sterk op EK in Debrecen

0
365

De Nederlandse shorttrackers zijn op de openingsdag van de Europese kampioenschappen in Debrecen nagenoeg foutloos gebleven.

Titelverdedigster Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat kwalificeerden zich vrijdag in de Hongaarse stad op de 500, 1.000 en 1.500 meter voor de volgende ronde.

Vertrouwen

Schulting schaatste vrijdag drie kwalificatieraces en won drie keer. Daarmee onderstreepte ze haar topvorm. “Als ik kijk naar de kwaliteit die ik op het ijs lever, ben ik daar heel blij mee. Ik ga met heel veel vertrouwen het weekeinde in.”

Schulting zag diverse concurrentes falen. De Britse Elise Christie, toch wel gezien als de belangrijkste rivale, verknalde twee afstanden. De Schotse plaatste zich voor zaterdag alleen op de 1.500 meter voor het restant van de afstanden.

De Italiaanse Arianna Fontana, die een sterke indruk maakte, lijkt nu de belangrijkste concurrente voor Schulting. De Nederlandse reed Fontana er in de series van de 1.000 meter wel af. “Dat was wel lekker”, gaf ze toe.

Lara van Ruijven kwalificeerde zich op de 500 meter, de afstand waarop ze wereldkampioene is, en de 1.000 meter voor het hoofdtoernooi. Op de 1.500 meter kwam Van Ruijven onfortuinlijk ten val. Daar kon ze zelf weinig aan doen. Yara van Kerkhof maakte een inhaalactie, waarbij ze Van Ruijven licht toucheerde.

IJzers

“Ze ging een beetje op mijn ijzers staan”, keek Van Ruijven terug op het vervelende moment. “Ik kon er zelf niet veel aan doen. Mijn toernooi is nu ook niet de vernieling in. Ik kwam vooral voor de 500 meter, maar wilde ook een goed klassement rijden. Als zoiets moet gebeuren, dan maar op de 1.500 meter.”

De Nederlandse ploegen plaatsten zich voor de halve finales van de relay. Het hoofdtoernooi met de strijd om de medailles begint zaterdag.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here