‘Snap het als supporters van Twente déjà-vu hebben naar degradatiejaar’

0
383

Nieuw kalenderjaar, nieuwe start. FC Twente was hard aan de winterstop toe na negen nederlagen in de laatste twaalf competitieduels. Toch is er geen paniek bij technisch directeur Ted van Leeuwen over de situatie bij de nummer twaalf in de eredivisie. “In principe staan we nu waar we van tevoren gepland hadden.”

Ja, er is geld voor versterkingen. Nee, dat wil niet automatisch zeggen dat er in deze transferperiode nieuwe spelers komen.

“Clubjes van ons betalingsniveau moeten wachten tot er ergens iets groots gebeurt”, verklaart Van Leeuwen in Langs de Lijn En Omstreken de stilte op transfergebied. “En dan moeten daarna alle dominostenen omvallen, voordat ze bij ons terechtkomen. Deze transferwindow komt heel langzaam op gang.”

Het team versterken is natuurlijk een oplossing om het tij te keren. “Maar als je het beter wilt doen, kun je ook naar jezelf kijken.”

Beginnend hoofdtrainer

“We hebben laten zien hoe goed we het kunnen doen, daarna is het weggeslipt. Dat frustreert niemand meer dan onszelf. Als je probeert het probleem te analyseren, kom je niet bij de trainer uit. Ik heb niet het idee dat het tussen de groep en de trainer niet botert.”

Van Leeuwen kijkt kritisch mee over de schouder van die trainer, Gonzalo García. Hij scoutte hem ooit als speler voor AGOVV en haalde hem afgelopen zomer als beginnend hoofdtrainer naar Enschede. “We hebben hier een open discussie. Maar uiteindelijk beslist de trainer.”

Dikwijls geprezen als meesterscout, struint Van Leeuwen de markt af naar versterkingen voor elke linie. García heeft vanwege blessures de voorkeur naar wat extra opties in de verdediging.

“Ik snap het als supporters nu een déjà-vu hebben naar het jaar dat we degradeerden”, vervolgt Van Leeuwen. “Maar ik vind het onzin om nu geld los te gooien omdat iedereen dat verwacht. Tot nu toe zijn er nog geen spelers voorbij gekomen waarvan ik denk: die maken Twente beter.”

Bovendien, echt veel mogelijkheden zijn er volgens Van Leeuwen in deze tijd van het jaar niet voor een club in de situatie van FC Twente, dat nog steeds kampt met een enorme schuldenlast. “In de zomer zet je de toon. In de winter pas je het aan.”

Maar toch: “In de winter worden er ook wel weer spelers aangeboden die je in de zomer niet kunt vinden. Grote clubs willen je nog weleens een speler verhuren voor de laatste maanden van het seizoen.”

Vier punten marge

Het worden cruciale maanden voor Twente, dat slechts vier punten marge heeft met de gevreesde nacompetitie. “We waren vroeg aan de voorbereiding begonnen, misschien waren we vroeg moe. Je kijkt nu tijdens zo’n trainingskamp hoe het elftal zich ontwikkelt, hoe de groepsprocessen verlopen.”

Handhaving is logischerwijs het sportieve doel voor de club die vorig seizoen naar de eredivisie promoveerde. Wekelijks acteren op het hoogste niveau is van groot belang voor de toekomst van de club.

“Het seizoen is daarnaast geslaagd als we een paar spelers die we gescout hebben met winst verkopen”, hoopt Van Leeuwen ook zakelijk een slag te slaan met de Tukkers. “De club heeft ook uitgesproken dat we dat voor een deel doen via transfers. Zo kunnen we weer aan het eerherstel van Twente werken.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 18 =