Spelregels in voetbal rond ‘aanvallend hands’ en penalty’s gewijzigd

0
329

De internationale spelregelcommissie IFAB heeft een aantal spelregels in het voetbal aangepast en verduidelijkt. Zo wordt een onbewuste handsbal van een aanvallende speler alleen nog bestraft als het direct leidt tot een doelpunt of grote kans voor zijn ploeg.

Een doelpunt of kans zal worden teruggefloten “als de bal na de hands-situatie nog een kleine weg aflegt of als er nog een klein aantal (lees: één of twee) passes gegeven wordt”, meldt de IFAB.

De commissie heeft ook voor het eerst duidelijk in de regels omschreven waar de arm ‘stopt’ om te bepalen of er sprake is van hands: bij de oksel. (Oftewel: de lijn van een t-shirt met korte mouwtjes.)

Keeper niet meteen geel

Daarnaast zijn ook de regels gewijzigd voor het overnemen van een strafschop als de keeper te vroeg van zijn lijn komt. Als de bal over/naast gaat of tegen de paal/lat komt, hoeft de penalty niet opnieuw genomen te worden. Tenzij de speler overduidelijk beïnvloed is door de actie van de doelman.

Als de keeper bestraft wordt voor het te vroeg van zijn lijn komen, krijgt hij in het vervolg niet meer direct geel, maar volgt er eerst een waarschuwing. Gele kaarten uit de reguliere speeltijd of verlenging tellen overigens niet mee tijdens een eventuele strafschoppenserie.

Een speler die al geel heeft en tijdens een strafschoppenserie opnieuw geel krijgt, zal niet worden weggestuurd met een rode kaart. Op het wedstrijdformulier registreert de scheidsrechter wel twee keer geel voor de betreffende speler.

Ook de rol van de VAR is door de IFAB onder de loep genomen. Bij een wedstrijdincident dat door de VAR als ‘subjectief’ wordt aangemerkt, wordt van de scheidsrechter verwacht dat hij altijd naar de beelden gaat kijken langs de kant van het veld.

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juni. Omdat het huidige seizoen door het coronavirus na die datum mogelijk nog doorloopt, laat de IFAB weten dat competities zelf mogen beslissen of ze de nieuwe regels vanaf 1 juni invoeren of daar pas mee beginnen bij aanvang van het nieuwe seizoen.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here