Sportbonden en NOC*NSF smeden plannen om trainingscentra te heropenen

0
238

Dertig sportbonden werken momenteel aan plannen voor het weer openstellen van trainingslocaties. De afgelopen dagen zijn bij sportkoepel NOC*NSF steeds meer ideeën aangedragen die topsporters in de gelegenheid moeten stellen om op korte termijn hun trainingen te hervatten.

“De turnbond, de golffederatie en de tennisbond zijn bijvoorbeeld al met hun plannen bij ons gekomen. Wij werken dat nu uit en coördineren die ideeën”, zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

Cruciaal daarbij is dat er een positief oordeel komt van medisch specialisten, virologen van het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid en Sport. “Wij willen het virus niet aanjagen”, stelt Dielessen, die daarmee een slag om de arm houdt wat betreft het openstellen van topsportaccommodaties.

Roosters en schema’s

“We zijn nu aan het inventariseren hoe onze topatleten weer veilig kunnen trainen”, zegt Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie.

Sinds een paar dagen werkt Roskam aan een plan waarmee het licht weer op groen kan worden gezet voor topatleten als Nadine Visser, Churandy Martina en Dafne Schippers. Dat plan is nu nog een ruw concept, maar over een paar dagen moet het af zijn.

“Samen met onze medische staf bespreken we de mogelijkheden. We denken aan roosters en schema’s zodat we atleten en trainers goed kunnen spreiden over het krachthonk en de baan op Papendal. Kleedkamers gaan we bewust niet gebruiken. Vanuit huis ga je naar de training en weer terug. Ook maken we afspraken over desinfectie en de anderhalve meter afstand.”

Overigens zullen de maatregelen om de trainingslocaties weer te openen volgens Roskam op z’n vroegst pas vanaf 28 april in werking treden.

“Concrete data durf ik niet aan het hervatten van de sport te koppelen”, zegt Robert-Jan Schumacher, directeur van de tennisbond. Ook hij werkt, net als collega’s van andere bonden, aan een plan voor na de lockdown.

“Momenteel zijn er diverse protocollen in de maak. Wij werken nu aan een specifiek plan voor het tennis dat straks voorgelegd wordt aan NOC*NSF en zeker ook bekeken wordt door virologen van het RIVM.”

Kleedkamers en clubhuizen gesloten

Schumacher benadrukt dat veiligheid bij het eventueel openstellen van tennisbanen voorop staat. “We zijn nu met onze bondsartsen in overleg hoe we dat het beste kunnen doen. Vooralsnog bekijken we het in fases en gaan we uit van openstelling op kleine schaal.”

“Dat begint met het vrij tennissen. Wedstrijden van één tegen één met daarnaast banen die leeg zijn en markeringen op de ballen. Alles onder de voorwaarde dat kleedkamers en clubhuizen gesloten blijven. Dubbelen, competities en toernooien zullen pas later aan de orde zijn.”

“Natuurlijk zoeken we nu naar oplossingen voor zowel top- als breedtesport, om straks weer langzaam op te starten”, heeft NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen zijn medewerkers laten weten.

Voor Dielessen staat vast dat het een geleidelijk proces zal worden. Eerst zullen topsporters, “de mensen die economisch en voor hun carrière afhankelijk zijn van sport”, toegelaten worden tot topsportcentra. Daarna zullen ook breedtesporters gedoseerd weer toegang krijgen tot sportaccommodaties.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 5 =