Stam hoopt op kennismaking in Disney World: ‘Zou voor mij ideaal zijn’

0
329

“Als speler was hij een superster, als hoofdtrainer is hij ervaren. Zo’n man hebben we nodig om verder te komen.” Zo werd Jaap Stam aangekondigd door voorzitter Berding, bij de officiële presentatie als trainer van FC Cincinnati.

Dat was meteen het meest glamoureuze aan de persbijeenkomst, die vanwege de coronarestricties per videoconferentie werd gehouden.

Geen overbodige luxe, zo bleek donderdag bij de aankondiging op Twitter. Op het officiële clubaccount werd Stam welkom geheten met een foto van Tinus van Teunenbroek, elftalleider van Ajax onder 15. Stam kon er wel om lachen.

“Sommige mensen laten niets aan zich voorbijgaan”, geeft Stam nog even een steekje onder water naar zijn voormalige Ajax-collega. “Dit kan gebeuren, er zijn wel meer mensen op aarde die een foutje maken. Dat geeft niets.”

Ferguson in de boekenkast

Meer dan twintig journalisten keken mee aan het virtuele voorstelrondje van Jaap Stam, die zelf in zijn studeerkamer in Zwolle zat. In de boekenkast achter hem is onder meer de Bosatlas en de biografie van Sir Alex Ferguson te herkennen.

“Het is een droom om bij FC Cincinnati te mogen werken”, vertelde Stam. “Het land Amerika vind ik heel mooi, de sportmentaliteit en beleving van de mensen. En Cincinnati is een heel mooi project: het is een jonge club, maar heeft wel een heel modern trainingscomplex en straks ook een nieuw, modern stadion. De club wil groeien naar de top en daar wil ik graag deel van uitmaken.”

‘Heb Jans niet gesproken’

Na het ophefmakende ontslag van Ron Jans – de oefenmeester moest in februari opstappen na beschuldigingen van racisme – begon technisch directeur Gerard Nijkamp aan “een wereldwijde zoektocht” naar een nieuwe coach.

Uit meer dan honderd kandidaten kwam hij uiteindelijk uit bij Stam. “Er zijn zeventien miljoen mensen in Nederland, maar telkens als er een Nederlander in verband wordt gebracht met FC Cincinnati denkt iedereen in de VS dat het een vriend van mij is”, zo verklaarde hij met de Zwolse Peperbus achter zich op het dressoir.

“Gerard is geen vriend van mij”, benadrukte ook Stam. “Maar we hebben wel heel goed samengewerkt bij PEC Zwolle. Daar hebben we ook verhitte discussies gehad. En dat moet ook, denk ik.”

Zelf heeft Stam zijn voorganger Jans niet gesproken over het incident. “Ik heb natuurlijk wel meegekregen wat er allemaal gespeeld heeft. Het heeft geen zin om daar nu weer op in te gaan. Ook in Engeland heb je veel te maken met verschillende culturen en worden dit soort kwesties veel besproken. Als manager moet je weten wat je op sommige momenten wel en niet moet doen.”

‘Eerst het land inkomen’

Voorlopig moeten Stam en Nijkamp eerst nog maar eens toegang zien te krijgen tot de Verenigde Staten. Zo heeft Stam zijn handtekening nog niet kunnen zetten onder zijn contract.

En van zijn selectie kent hij alleen Siem de Jong en Maikel van der Werff persoonlijk. Of de derde Nederlander, de van Brighton & Hove Albion gehuurde Jürgen Locadia, ook terugkeert naar Ohio is nog niet bekend.

“Voorlopig zit ik in Zwolle”, bevestigt Stam. “Wanneer we naar de VS kunnen, weten we niet. Het kan een paar dagen zijn, maar het kan ook nog weken duren.”

Debuteren in Disney World

En dan is ook nog lang niet zeker wanneer er weer gevoetbald kan worden. Halverwege maart werd ook de MLS stilgezet. Inmiddels zijn er plannen om alle voetbalclubs te gaan onderbrengen op een groot resort in Orlando, in de buurt van Disney World. Daar ligt een groot aantal voetbalvelden, waar de clubs in de komende weken tegen elkaar zouden kunnen gaan spelen.

Stam ziet de optie wel zitten. “De staten in Amerika zijn ook nog verdeeld en dus kan niet iedereen zijn op hetzelfde moment instappen. In Orlando zou je in ieder geval hetzelfde traject hebben. Er is nog geen definitief uitsluitsel over, maar dat zou voor mij ideaal zijn om de club en de spelers te leren kennen.”

NOS-verslaggever Joep Schreuder blikte in december met Stam terug op een bewogen periode als trainer van Feyenoord, waar Stam slechts 120 dagen hoofdtrainer was:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here