Stress van school

0
515

Kinderen klagen steeds vaker over stress. Ze hebben het druk. Naast school en huiswerk hebben de kinderen ook een druk sociaal leven en een bijbaantje. Dit veroorzaakt nog wel eens wat stress. 

Toch is stress noodzakelijk. Het houdt ons scherp. Zonder stress, geen topprestaties. En elk kind wil uiteindelijk ook een topprestatie op school leveren. Maar hoe ga je om met stress wanneer het slecht gaat op school? 

Factoren van stress 

Stress wordt door drie factoren veroorzaakt. De eerste factor is chaos. Een kind die chaos ervaart, ervaart ook stress. Simpelweg omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Het kind heeft een gevoel van onvoorspelbaarheid en kan situaties moeilijk inschatten. Er is teveel om te doen en het is niet duidelijk hoe ze het moeten doen. 

De tweede factor is weerbaarheid. Sommige kinderen ervaren nou eenmaal eerder stress, dan andere kinderen. Een kind moet nog ontdekken in hoeverre zij stressbestendig zijn. En de kans is groot dat zij te ver gaan. 

De laatste factor is steun uit de omgeving. Een docent heeft het druk en moet zeker dertig kinderen in de klas aanspreken. Dit betekent dat er niet altijd een luisterend oor is voor een kind. En ook dit beïnvloedt het stressniveau van een kind. Wanneer iemand jou duidelijkheid geeft, luistert en steunt, dan worden de werkzaamheden ook makkelijker. 

Topprestaties leveren op school met gezonde stress 

Kinderen kunnen topprestaties leveren op school met gezonde stress. Het is een kwestie van het kind op de juiste manier helpen. Door bijvoorbeeld in te spelen op de derde factor van stress, namelijk steun, kun je helpen. Bijlesdocenten en huiswerkbegeleiders spelen hierin een grote rol. 

Tijdens huiswerkbegeleiding leren kinderen om te gaan met stress door onder andere beter te plannen. Zo ervaren zij gezonde stress. Daarnaast kan een bijlesdocent helpen door extra aandacht te geven aan bepaalde vakken. Zo is het vak geen struikelblok meer. Kinderen krijgen steun en aandacht om het vak te leren. En dan ontstaat gezonde stress. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here