Studio Voetbal Online: ‘Bommetje Overmars iets te geregisseerd’

0
295

Er wordt voorlopig niet gevoetbald, maar er valt genoeg te bespreken over het voetbal in de coronacrisis. Vandaar een speciale Studio Voetbal op vrijdagavond, Studio Voetbal Online, te zien op NOS.nl, Facebook en YouTube.

Sjoerd van Ramshorst deed de presentatie vanuit Hilversum en Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart en Jeroen Stekelenburg deelden thuis vanuit Noord-Brabant, Denemarken en Noord-Holland hun mening.

Rafael van der Vaart pleit voor stoppen met dit voetbalseizoen. “Kap ermee. Voetbal is nu niet belangrijk. Wat denken jullie?”, vraagt hij aan de anderen. Van Hooijdonk: “Als de UEFA, het overkoepelend orgaan, nog even wil kijken of er ingehaald kan worden, dan kan je toch wel even wachten?”

‘Merkwaardig dat allerlei clubs al iets roepen’

Marc Overmars baarde deze week opzien door uit te halen naar de voetbalbond KNVB. De directeur voetbalzaken van Ajax is niet te spreken over de plannen van de KNVB om het slot van het huidige seizoen in de zomer af te werken en sloot in gesprek met De Telegraaf zelfs niet uit dat Ajax desnoods uit de competitie stapt.

“Het moment dat Overmars deze uitspraken doet is wel frappant”, aldus van Hooijdonk. “Een bommetje. Het leek mij iets te geregisseerd en daarmee werd doelbewust een bom gelegd onder het betaald voetbal in Nederland.”

AZ en PSV sloten zich donderdag bij Ajax aan en daarbij kwam het dreigement van de UEFA dat landen die de competitie niet afmaken Europese uitsluiting riskeren. “De KNVB heeft niks meer gedaan dan het advies opgepakt om iedereen te proberen op één lijn te krijgen in Nederland”, aldus NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. “Dan is het wel merkwaardig dat allerlei clubs al iets gaan roepen.”

Aanstaande dinsdag staat er een videogesprek op het programma tussen onder meer de KNVB en de clubs. Van der Vaart gaat uit van de goede intenties van de clubs. “Ik denk dat die clubs voetbal minder belangrijk vinden dan de gezondheid van Nederland.” Van Hooijdonk: “Ajax had ook kunnen wachten. Het moment van Ajax is ongelukkig gekozen.”

Salaris inleveren, Rafael en Pierre?

Bij grote clubs als Bayern München, Juventus en FC Barcelona zijn spelers al akkoord over het inleveren van salaris tijdens de coronacrisis. In Nederland is dat voorlopig nog niet aan de orde. Hoe denkt Van der Vaart hierover?

“Als speler was ik daar niet blij mee geweest”, zegt Van der Vaart. “Voor Pierre geldt waarschijnlijk hetzelfde. Die had waarschijnlijk een rechtszaak aangespannen, haha.” Van Hooijdonk: “Daarom noemen ze het profvoetbal…”

Een UEFA-werkgroep werkt met drie scenario’s voor het afronden van het huidige voetbalseizoen: de nationale competities begin juni hervatten, de nationale competities halverwege juni hervatten of de competities annuleren.

Als er toch nog gespeeld kan worden zou Van Hooijdonk kiezen voor de bekerfinale (FC Utrecht-Feyenoord) en een beslissingswedstrijd om het kampioenschap. “Het is de optie van het minste gezeik. Al het andere hoeft dan niet gespeeld te worden. Dan degraderen ADO en RKC en promoveren Cambuur en De Graafschap.”

Memphis en de lijger

In deze coronatijd baarde Memphis Depay deze week opzien door te poseren met een lijger, een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Het leverde hem kritiek op van meerdere volgers en dierenwelzijnsorganisaties.

“Het past wel een beetje bij hem”, zei Van der Vaart. “Het is wel apart. Zijn manier, niet mijn manier. Maar als hij goed speelt, is heel Nederland blij.”

Van Hooijdonk: “Hij heeft wel lef. Ik zou het niet nadoen. De druk is er enorm af bij hem. Het EK gaat niet door. In zijn hoofd kan hij nu ook rustig toewerken naar 100 procent fit worden.”

Bekijk hieronder de hele uitzending van Studio Voetbal Online

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here