Synchroonzusjes De Brouwer ruilden speeltuin stiekem even in voor zwembad

0
287

Noortje en Bregje de Brouwer hadden dit jaar de eerste Nederlandse synchroonzwemmers op de Olympische Spelen willen zijn sinds 2008. De afgelopen weken werd de focus echter verlegd van Tokio naar een speeltuin.

En dat niet alleen, ook werd de woede gewekt van sportkoepel NOC*NSF. Maar daarover straks meer.

Deze week gingen topsportlocaties in Nederland weer open, maar daarvoor waren alle zwembaden dicht vanwege de coronacrisis. In Hoofddorp vonden de tweelingzusjes De Brouwer achter hun woning een plek om hun meegekregen trainingsschema’s af te werken: de speeltuin.

“Vooral in de ochtenden nemen wij hier de tijd om onze oefeningen te doen. Krachtschema’s, lenigheid, droogzwemmen. Dat doen we voordat alle kinderen komen”, aldus Bregje.

“Soms komen de mensen uit de buurt even kijken. Ik denk dat ze het wel leuk vinden om ergens naar te kijken”, aldus Noortje. Bregje: “Het gevoel van water is al snel weg. Heel gek dat zwemmen al zes weken uit ons beeld is verdwenen.”

Misstap KNZB leidt tot woede NOC*NSF

Vlak na het maken van de opnames in de speeltuin bleek dat de Nederlandse zwembond KNZB de afgelopen weken het eigen zwembad in Zeist – tegen alle richtlijnen in – stiekem toch had gebruikt voor trainingen. Ook de zusjes De Brouwer kwamen daar een aantal keer.

Sportkoepel NOC*NSF reageerde woedend op dat gebruik en André Cats, technisch directeur van de KNZB, moet nu de scherven lijmen. “Het is volstrekt logisch dat ons de oren gewassen wordt, wij zijn over de grens gegaan. Iedere relatie loopt weleens een kras op, wij zullen hard moeten werken om die weg te nemen.”

Cats weet dat de zwembond een grote fout heeft gemaakt (“we hebben onze verantwoordelijkheid als sportbond, die lijn moet je goed bewaken”), maar meldt ter verduidelijking ook dat de Spelen ten tijde van het zwembadgebruik nog niet waren verplaatst naar volgend jaar. “Bij zwemmen is watergevoel erg belangrijk. En in die tijd voelde je de urgentie van de Spelen nog.”

Studie commerciële economie

Normaal gesproken hadden de zusjes De Brouwer nu in Tokio moeten zijn, waar ze bij het olympisch kwalificatietoernooi het felbegeerde olympisch ticket binnen hadden moeten slepen. Dat lijkt een formaliteit, aangezien ze al hebben voldaan aan de limiet van NOC*NSF, maar vooralsnog is het onduidelijk wanneer ze hun nominatie kunnen bekrachtigen.

Tot die tijd proberen de zusjes De Brouwer zo fit mogelijk te blijven en daarnaast hun studie commerciële economie een extra impuls te geven.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here