Tips voor het isoleren van je vloer

0
124

Iedereen die bouwt of eraan denkt om te bouwen, weet dat je je huis goed moet isoleren. Dit wordt nu niet alleen bepaald door de wet, maar ook voor jezelf en meer bepaald je energiefactuur is dit interessant. Isoleren kost in het begin geld en tijd maar op lange termijn heb je er enkel plezier van. Isoleren is namelijk onmisbaar geworden met de rare weerstemperaturen. In de winter is het zeer koud en in de zomer zeer warm wat resulteert in een hoge energiefactuur voor airconditioning in de zomer en verwarming in de winter. Ook wil je liever niet op een koude vloer lopen in de winter. Daarom is vloerisolatie zo belangrijk, zeker als je vloerverwarming hebt. Of het nu gaat om betonvloer isolatie of isolatie voor andere vloeren, alles is mogelijk. Zo houd je je vloer langer warm zonder veel energieverlies. Om je een handje te helpen bij het wijzer worden van het isoleren van je vloer, geven we je hieronder enkele tips.

Verschillende vloeren en hun noden

Je vloer kan bestaan uit verschillende materialen. Tegenwoordig is het populair geworden om veel beton te gebruiken bij het bouwen. Het dak, de muren maar ook de vloer kan uit beton bestaan. Dit is namelijk een zeer sterk materiaal en kost minder tijd om te plaatsen. Dit vraagt om speciale betonvloer isolatie doordat beton zeer dik is. Hiernaast heb je ook vloeren van parket of tegels. Wanneer je zo’n vloeren hebt, gebruik je vloerisolatie platen. Deze zijn dunner en kunnen onder bijna elk type vloer gelegd worden zodat je huis van boven tot onder goed geïsoleerd is.

Isoleren van de betonvloer

Wanneer je een betonnen vloer hebt, kan je op alle mogelijke manieren isoleren. Je kan je betonvloer isolatie bovenop het beton leggen of eronder en je kan kiezen uit verschillende materialen. De EPS platen worden het meest gebruikt door hun goedkopere prijs en grote dikte. Ook wordt er naast warmteverlies, vochtproblemen voorkomen met isolatie. Wanneer er namelijk een kruipruimte onder de vloer zit, kan daarin makkelijk koude en vocht in ophopen, wat het beton kapot maakt. Daarom is isolatie zo belangrijk om dit te vermijden. Afhankelijk van uw woonsituatie zijn er drie opties om uw betonvloer te isoleren. U kan een nieuwe vloer op zand leggen, een bestaande betonvloer vanuit de kruipruimte of een bestaande betonvloer van bovenaf. Er is isolatie nodig met een hoge drukvastheid, wat EPS, PIR en XPS voorzien.

Een houten vloer isoleren doe je zo

Wanneer je vloer uit hout bestaat, is het nog belangrijker je vloer goed te isoleren zodat het vocht niet aan je hout komt en zo het hout nat en op lange termijn kapot maakt. Een houten vloer kan namelijk krimpen en uitzetten afhankelijk van warmte en vocht. Hiernaast helpt isolatie ook tegen geluidsoverlast. Wanneer je op een houten vloer loopt, hoor je dit namelijk veel sneller. Zelfs van het onderverdiep. Met isolatie voorkom je het geluid van deze krakende planken zodat je meer op je gemak kan zitten. Om hout te isoleren kies je best voor steenwol, glaswol of MW35. Aangezien deze producten ademend zijn, voorkomen ze vochtproblemen.

Zoals je ziet, is het isoleren van je vloer ook zeer voordelig voor de rest van je huis. Zo houd je warmte of koude binnen én maak je je vloeren zelfs geluids bestendig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here