Tom Egbers op zoek naar ‘de voetbalverliefdheid van de stad Liverpool’

0
303

Al dertig jaar hunkert Liverpool naar het kampioenschap. Met 25 punten voorsprong op de nummer twee Manchester City kan de titel Liverpool niet meer ontgaan. Toch? Wat betekent dat voor de club, zijn fans en de stad?

NOS-presentator Tom Egbers reisde in maart samen met verslaggever Tom Lagerberg af naar Liverpool, in de week dat er voor het laatst werd gevoetbald voor de coronacrisis.

“We gingen op zoek naar de essentie van de voetbalverliefdheid van de stad Liverpool”, vertelt Egbers. “We hebben mensen gevraagd wat de club en wat het kampioenschap voor hen betekent. En dan blijkt dat het kampioenschap belangrijker voor ze is dan het winnen van de Champions League.”

Bekijk de reportage van Tom Egbers en Tom Lagerberg vanuit Liverpool.

“In Engeland betekent een voetbalclub veel meer dan in Nederland”, vervolgt Egbers. “Daar wordt je identiteit bepaald door de club. Daar trouw je, sterf je en laat je je as uitstrooien op het voetbalveld. It’s not a matter of life and death, it’s far more important than that, zei de legendarische Liverpool-trainer Bill Shankly.”

Liverpool is ook de club van Egbers. “Altijd al geweest. Door The Beatles en door mijn familiegeschiedenis. Mijn familie is via Liverpool Engeland binnengekomen, vanuit Ierland.”

Merseybeat op de tribunes

Egbers neemt ons in zijn reportage ook mee naar 1964, toen The Beatles de wereld veroverden en Liverpool kampioen was. De stad was toen “het epicentrum van het hippe Engeland”, aldus Egbers.

Op de tribunes werden vol overgave de Merseybeat-hits gezongen, waaronder die van Gerry & The Pacemakers.

“Je kunt ‘You’ll never walk alone’ eigenlijk alleen maar daar zingen. Een ander mag het ook, maar dan is het een fletse carbondoorslag van hoe het daar gebeurt”, stelt Egbers.

“Dat gevoel heb ik ook als ik daar op de tribune zit. Het gaat onder je huid zitten. Je hebt het al 140.000 keer gehoord, maar zoals ze het daar zingen… ze voelen echt wat ze zingen. Ze hebben alles meegemaakt, de Hillsborough-ramp, het Heizeldrama, alle rampspoed.”

Liverpool hoort niet bij Engeland, zeggen veel Liverpudlians. “Maar de stad is zo ontzettend Engels, zo dramatisch, met zulke fantastische verhalen, het is gewoon Shakespeare”, vertelt Egbers.

Coronapandemie

Ook dit jaar was er weer drama genoeg, met het uitbreken van de coronapandemie op het moment dat de titel voor het grijpen lag. “Wat kon Liverpool nu nog gebeuren? En dan gebeurt er zoiets. Dat past wel heel erg bij Liverpool.”

De Premier League wordt deze week hervat. En daardoor kon ook Tom Egbers zijn reportage over Liverpool afmaken en zijn verhaal vertellen. “Nu kan Liverpool kampioen worden in de derby tegen stadgenoot Everton. Dat verzint zelfs Shakespeare niet…”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here