Trots MVV ziet hoe hun talent met Messi traint: ‘Dit had hijzelf ook niet verwacht’

0
348

De stap van eerste divisie-icoon Anthony van den Hurk naar absolute wereldster Lionel Messi lijkt een grote. Maar het 18-jarige Nederlandse talent Xavier Mbuyamba bewijst deze dagen het tegendeel.

Tik, tik, tik, tik. Het zal wel even wennen zijn voor de jongeling op de training. In een halfjaar tijd heeft hij de Limburgse oefensessies bij MVV verruild voor de tiki-taka-rondo van Frenkie de Jong en co.

Er waren al wat verbaasde blikken bij de aankondiging van de transfer deze zomer. Een talent van MVV naar Barcelona, dat kon toch niet waar zijn? Het is dus wel waar. Sterker nog: Mbuyamba ontwikkelt zich buitengewoon goed in Spanje.

De net aangestelde trainer Quique Setién liet hem afgelopen week zelfs, samen met een Spaanse ploeggenoot van Mbuyamba uit de Onder 19-selectie, meetrainen met het eerste elftal.

“Nee, dit had ik niet verwacht. Maar hijzelf ook niet, denk ik”, zegt Ron Elsen, de trainer die Mbuyamba vorig jaar op zijn zestiende liet debuteren bij MVV. “Ik had hem het liefst nog hier gehad.”

Elsen, tegenwoordig technisch directeur in Maastricht, noemt Mbuyamba een stabiele jongen. “In zijn houding en in zijn gedrag. Ondanks zijn jonge leeftijd werd hij al snel geaccepteerd in de groep. Hij is onverstoorbaar en heeft een goed gevulde hersenpan, zeg ik altijd.”

Natuurlijk wist Elsen dat hij te maken had met een groot talent, maar dat hij nu al op één trainingsveld zou staan met de groten der aarde, had hij niet kunnen voorspellen. “Ik werk zo’n 32 jaar bij MVV, maar zo’n transfer had ik nog nooit meegemaakt.”

Een trots, maar zuur gevoel

MVV is trots op Mbuyamba. De berichten dat hij met het eerste van Barça mocht meetrainen, gaan ook in Limburg als een lopend vuurtje. Het enige zure voor de Maastrichtse club is dat ze er – naast een opleidingsvergoeding en wat naamsbekendheid – weinig aan overhouden.

Mbuyamba, zoon van een Nederlandse moeder en Congolese vader, speelde vorig seizoen nog op amateurbasis voor MVV. “We boden hem een contract aan voor drie jaar, maar zijn omgeving zag dat niet zitten”, zucht Elsen, die hem naar het buitenland zag vertrekken.

Chelsea leek zijn nieuwe werkgever te worden. Mbuyamba trainde zelfs al mee, maar de club uit Londen kreeg te maken met een transferverbod. Barcelona profiteerde en liet hem deze week dus al meedoen met het eerste op de training.

De vraag is: wat zegt het meetrainen over de potentie die de club in de Nederlandse centrale verdediger ziet? Het is nog te vroeg om daar antwoord op te kunnen geven.

Setién ziet graag alle spelers aan het werk in zijn eerste dagen bij de club. Hij zal daarbij ongetwijfeld advies hebben gevraagd aan mensen binnen de opleiding. Daar maakt de boomlange (1,95 meter) Mbuyamba indruk: zo is hij een vaste waarde in het Onder 19-elftal en speelde hij onder meer in de UEFA Youth League.

Pikorde

Bij het eerste heeft Setién in het centrum van de verdediging de beschikking over Gerard Piqué (32 jaar), Samuel Umtiti (26) en Clément Lenglet (24).

Daarachter was de 20-jarige Jean-Clair Todibo vierde keus, maar Barça besloot hem deze week te verhuren (met een optie tot koop) aan Schalke 04. Daardoor schuift de Nederlander een plaatsje op in de pikorde.

Setién heeft oog voor de jeugd en hoopt spelers van Barcelona B in te passen. Met Ronald Araujo en Chumi Brandariz spelen daar ook nog twee talentvolle verdedigers die vermoedelijk een klein streepje voor hebben op de oud-MVV’er.

Maar er zijn meerdere spelers die Barcelona B hebben overgeslagen en zo van Onder 19 naar het eerste zijn gegaan. Wat dat betreft heeft Mbuyamba een prima voorbeeld aan Ansu Fati.

Laatstgenoemde maakt als zeventienjarige dit seizoen furore in het eerste elftal. “Ik denk dat Barcelona 1 over een paar jaar wat nieuws moet hebben qua centrale verdedigers”, zei Mbuyamba onlangs. “En ik hoop dat ik er dan sta.”

En ach, voor een jochie van 18 jaar is alleen meetrainen met Messi voorlopig ook zo gek nog niet.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here