TT Assen en GP Zandvoort tasten in het duister, maar hopen op het najaar

0
274

De TT van Assen en de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort moeten hun vizier noodgedwongen richten op het najaar nu het kabinet alle grote evenementen tot 1 september heeft verboden. De TT stond voor zondag 28 juni op het programma, de Grand Prix van Nederland had oorspronkelijk op zondag 3 mei gereden moeten worden. De uitbraak van het coronavirus maakt dat onmogelijk.

Beide organisaties hopen later dit jaar alsnog aan bod te komen. Zowel organisator Dorna van de GP’s in de motorsport als de internationale autosportfederatie FIA kijken momenteel of er een alternatieve kalender voor 2020 mogelijk is. Voor Assen en Zandvoort is de zomer in elk geval geen optie.

‘Kathedraal van de motorsport’

“Heel jammer, maar premier Rutte heeft een duidelijk verhaal gehouden. De TT op de geplande datum is niet mogelijk en daar hebben we alle begrip voor. We zijn in gesprek met Dorna om te kijken of we de TT in het najaar alsnog kunnen houden. Uiteindelijk is de TT op Assen de kathedraal van de motorsport en wil iedereen dat die race gehouden wordt”, aldus voorzitter Arjan Bos van de TT.

Het circuit in Drenthe is al sinds maart dicht, wat al voor een schadepost van een miljoen euro heeft gezorgd. Als de TT dit jaar niet wordt gereden, loopt het schadebedrag in de vele miljoenen. Maar ook dan komt de TT niet in problemen, bezweert Bos. “We hebben de afgelopen jaren goede zaken gedaan en zijn zuinig met de centjes omgegaan. Een jaar geen TT overleven we. Maar dan moeten we volgen jaar echt weer racen.”

‘Virus is de baas’

Bij Jan Lammers, sportief directeur van de GP van Nederland, overheerst vooralsnog de onzekerheid. “Ik zou graag zeggen: ‘We gaan weer aan de gang’, maar dan moet het wel kunnen. We kunnen veel energie steken in plannen die binnen no time achterhaald kunnen zijn, maar vooralsnog is het virus de baas.”

Het kabinetsbesluit van dinsdagavond maakt het de internationale autosportfederatie FIA moeilijker Zandvoort een plek te geven op een vernieuwde kalender. De start van het Formule 1-seizoen laat nog altijd op zich wachten, de eerste tien grands prix zijn uitgesteld of afgelast.

‘Ik sta overal voor open’

“Het is gigantisch gecompliceerd. De vraag of ik nog hoop op een race in Zandvoort stel ik mezelf eigenlijk niet”, zegt Lammers.

“Ik hoop vooral dat we naar onze mogelijkheden kunnen doen waar we de fans het grootste plezier mee doen. Of dat een race zonder publiek of pas een grand prix in 2021 is… Ik sta overal voor open.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =