Turnbond stelt trainers topsportprogramma op non-actief na beschuldigingen

0
273

Het bestuur van de Nederlandse turnbond KNGU zet alle bondstrainers van het topsportprogramma bij de vrouwen op non-actief. Het programma van de Oranje-vrouwenselectie wordt gedurende het onderzoek naar misstanden in de sport stilgelegd.

De bond reageert daarmee op getuigenissen van meerdere oud-turnsters, die verklaarden dat onder anderen Vincent Wevers en Gerben Wiersma zich stelselmatig schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

“De verhalen komen van alle kanten samen”, zegt voorzitter Monique Kempff. “Wil je een cultuurverandering bewerkstelligen, kun je geen halve maatregelen nemen.”

De bond is eerder vandaag in gesprek gegaan met de coaches en besloot op basis daarvan alle trainers in het topturnen bij de vrouwen op non-actief te stellen.

Oud-turnsters doen boekje open

Turntrainer Gerrit Beltman bracht afgelopen weekeinde een sneeuwbal aan het rollen met de bekentenis in het verleden turnsters te hebben gekleineerd en geïntimideerd.

Hij bevestigde de verhalen van meerdere oud-turnsters die al jaren geleden verklaarden het slachtoffer te zijn geweest van ongepast gedrag en spraken van een structureel onveilig omgeving in de turnhal.

In Studio Sport, zondagavond, deed oud-turnster Joy Goedkoop een boekje open over de handelswijze van Vincent Wevers, trainer en vader van olympisch kampioene Sanne Wevers. In 2016 werd Wevers verkozen tot Coach van het Jaar op het NOS | NOC*NSF Sportgala.

“Ik ben door hem geslagen en geschopt”, zegt Goedkoop. “Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks.”

Een dag later stelde ook Wyomi Masela, die eveneens onder Wevers heeft getraind, dat het gedrag van de trainer niet door de beugel kan.

Drie turnsters, die anoniem willen blijven, verklaarden aan de NOS dezelfde ervaringen met Wevers te hebben. “Je werd continu gemanipuleerd en bespeeld. Eigenlijk werd je gewoon afgebroken.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here