Utrechtse sprintsensatie Seedo op één na snelste meisje van 16 aller tijden

0
311

De vergelijking met Dafne Schippers is snel gemaakt. En niet alleen omdat ze allebei uit Utrecht komen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat Nederland na Schippers een nieuwe sprintsensatie in huis heeft. N’ketia Seedo liep zaterdag de gevestigde sprintorde naar huis op de 60 meter bij de NK indooratletiek in Apeldoorn. Seedo is pas 16 jaar oud.

Haar winnende tijd van 7,24 seconden is een Nederlands juniorenrecord. Op de wereldranglijst aller tijden van atletes onder 18 jaar is Seedo naar de tweede plaats geklommen. Alleen de Amerikaanse Tamari Davis, nota bene uit hetzelfde geboortejaar 2003, heeft iets sneller gelopen (7,19).

Juul Acton

Seedo is evenals Schippers op jonge leeftijd ontdekt door Juul Acton. De vermaarde atletiektrainer heeft afgelopen najaar zijn razendsnelle pupil losgelaten. Seedo is nu opgenomen in de nationale sprintploeg op Papendal.

Rogier Ummels heeft de tiener onder zijn hoede. “N’ketia is enorm explosief en ze kan die explosiviteit ook omzetten in snelheid”, zegt Ummels in Apeldoorn, waar Schippers overigens ontbrak.

Seedo heeft haar zinnen gezet op de Olympische Spelen van Tokio. Ze wil mee met de estafetteploeg op de 4×100 meter. Individuele deelname aan de 100 meter heeft nog geen prioriteit, maar trainer Ummels houdt overal rekening mee.

“Ik heb haar vorig week met opzet in Liévin laten lopen, een wedstrijd uit de world indoor tour. Ze werd vijfde en dat was ze niet gewend. Confronterend ook, want ze zag de Ivoriaanse Murielle Ahouré doorversnellen en zij kon dat nog niet. Maar het was vooral bedoeld om te ervaren hoe het eraan toe gaat op zo’n groot podium. Een betere leeromgeving is er niet.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here