Van CL-finalist tot kwakkelploeg: ‘Spurs zitten aan einde van een cyclus’

0
409

Een 7-2 nederlaag tegen Bayern M├╝nchen in de Champions League, uitschakeling in de League Cup door vierdeklasser Colchester United en slechts een zevende plaats in de competitie – het is tot dusver absoluut niet het seizoen van Tottenham Hotspur.

De ploeg van trainer Mauricio Pochettino, in juni nog verliezend finalist in de Champions League, zit in zwaar weer. Afgelopen weekend werden voor de zesde keer in negen Premier League-wedstrijden punten verspeeld. Thuis tegen hekkensluiter Watford kwamen de Spurs niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Nu wacht een belangrijke week. Vanavond tegen Rode Ster Belgrado moeten de Spurs in eigen huis zien te voorkomen dat het perspectief op overwintering in de Champions League niet al na drie groepswedstrijden verdwijnt. En in de competitie staat voor zondag een bezoekje aan koploper Liverpool op het programma.

Einde van een cyclus

De tegenvallende resultaten van Tottenham komen voor sportjournalist Jack Pitt-Brooke niet als een verrassing. “Volgens mij is Tottenham aan het einde van een cyclus gekomen”, zegt de Brit, die de club volgt voor voetbalwebsite The Athletic.

“Dit team is al vier of vijf jaar bij elkaar. In de tussentijd heeft de club nauwelijks aankopen gedaan om voor de noodzakelijke vernieuwing te zorgen. Veel belangrijke spelers zijn inmiddels relatief oud. Dat komt ze nu duur te staan.”

Volgens Pitt-Brooke heeft de goede Europese campagne van Tottenham vorig seizoen veel verbloemd. “In werkelijkheid waren de Spurs niet zo goed als ze door het bereiken van de finale oogden.”

“In de Champions League hadden ze het geluk aan hun zijde, vooral in de kwartfinale tegen Manchester City en de halve finale tegen Ajax. In de competitie werden ze weliswaar vierde, maar dat kwam voor een belangrijk deel door het falen van de directe concurrentie.”

Toch is het opvallend dat Tottenham nog geen half jaar na het bereiken van de finale van de Champions League met grotendeels dezelfde spelers zo is weggezakt.

“Sinds de finale tegen Liverpool is de ontwikkeling van de ploeg tot stilstand gekomen”, zegt Pitt-Brooke. “De spelers maken soms een uitgebluste indruk. Ze zeggen dat ze ervoor vechten, maar dat zie ik op het veld niet terug.”

“Het wordt lastig om dit snel op te lossen. Tottenham moet de komende transferperiode in ieder geval benutten om wat oude, ervaren spelers weg te doen. Zoals Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.”

De sportieve crisis leidt in Engeland ook tot speculaties over de toekomst van trainer Mauricio Pochettino. Volgens Pitt-Brooke hoeft de Argentijnse trainer op korte termijn echter niet te vrezen voor ontslag.

“Naar mijn idee is Pochettino een geweldige coach voor de club geweest. Hij laat de Spurs al een paar jaar beter presteren dan ze eigenlijk zijn”, zegt hij. “De fans houden ook nog wel van hem. Ik verwacht niet dat de club Pochettino nu wegstuurt, ook niet als Tottenham deze week twee keer verliest.”

Spurs-trainer Mauricio Pochettino gaf maandag op de persconferentie voor het CL-duel met Rode Ster zelf nog aan niet op te kijken van de speculaties over zijn toekomst bij de Londense club:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here