Van der Sar verzet zich tegen FIFA: ‘Je pleegt roofbouw op de spelers’

0
420

De ECA, de belangenvereniging van ruim tweehonderd Europese voetbalclubs, is alleen voorstander van een uitgebreid WK voor clubteams als de internationale wedstrijdkalender wordt veranderd. Dat bracht de ECA vandaag naar buiten bij een vergadering in Amsterdam.

“Anders zien we op dit moment niet hoe zo’n evenement nog op de drukke speelkalender past”, zegt Edwin van der Sar, directeur van Ajax en vice-voorzitter van de belangenvereniging.

Leven als een ‘bobo’

Van der Sar krijgt in bestuurlijke kringen veel complimenten over het halen van de laatste acht in de Champions League van Ajax met mooi voetbal. “Vorige week bij een meeting in Nyon sloeg iedereen me op de schouders. Een bevestiging dat het een statement is geweest hoe wij gespeeld hebben bij Real Madrid.”

Maar eigenlijk wil hij niet echt over Ajax praten. “Ik zit hier niet namens Ajax, maar namens het Nederlandse voetbal. Ik heb met PSV, Feyenoord en AZ afgestemd hoe ik ons het beste kan vertegenwoordigen.”

Het is duidelijk. De 48-jarige voormalig topkeeper gaat tegenwoordig als ‘bobo’ door het leven. “Daar ben ik wel aan gewend geraakt. Ik ben al zeven jaar directeur. Op het veld staan was leuk, maar die tijd is geweest.”

De ECA was de laatste tijd veel in het nieuws, als tegenstander van de uitbreiding van het WK voor clubteams van zeven naar 24 ploegen. Dat moet in 2021 gebeuren. Vooral dat de wereldvoetbalbond FIFA in zijn eentje besloot het toernooi te veranderen, zit Van der Sar en zijn collega’s dwars.

“De FIFA is gericht op landen, wij willen als belangrijke Europese clubs meepraten. De kalender zit vrij vol met wedstrijden, je pleegt roofbouw op de spelers. Dat het WK anders moet, daar zijn we het wel mee eens. In zijn huidige vorm is het niet interessant om in te spelen én om naar te kijken.”

Meer internationaal spelen dan nationaal

De ECA sprak in Amsterdam ook over de Europese competities voor clubteams. De Champions League en Europa League krijgen vanaf het seizoen 2021 gezelschap van een derde competitie, zodat nog meer ploegen Europees kunnen spelen.

“De trend is: meer internationaal spelen dan nationaal”, legt Van der Sar uit. “De markt moet niet alleen in vijf, zes grote landen zitten. In landen als Portugal, Schotland, Zwitserland en Nederland moet ook de interesse zijn om investeringen te doen om op het hoogste niveau te voetballen.”

Van der Sar is vice-voorzitter van de ECA. Hij overlegt veel met Andrea Agnelli. Die is niet alleen voorzitter van de ECA, maar ook van Juventus, de volgende tegenstander van Ajax in de Champions League. Die club domineert al jaren de Italiaanse Serie A.

Dat wil Van der Sar ook met Ajax, behalve als hij het Nederlandse voetbal vertegenwoordigt. “Ik denk niet dat het goed is dat een club zeven, acht keer achter elkaar kampioen wordt. Het is altijd goed als er strijd is. Dat is goed voor de fans, de tv-kijker en de uitstraling naar buiten toe.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

een × twee =