Van Dijk en Wijnaldum zijn thuis minuut stil voor Hillsborough-ramp

0
314

Het is vandaag 31 jaar geleden dat in Sheffield de Hillsborough-ramp plaatsvond. Bij de grootste voetbalramp uit de Britse geschiedenis kwamen 96 supporters van Liverpool om het leven.

De vlaggen op Anfield – het stadion van Liverpool – hangen woensdag halfstok. De selectie, met de Nederlanders Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Sepp van den Berg en Ki-Jana Hoever, zal om 15.06 uur thuis een minuut stilte houden.

De stadionramp vond plaats op 15 april 1989, tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest. Het stadion was niet berekend op de duizenden toeschouwers die op de wedstrijd waren afgekomen.

Het duel is zes minuten bezig, als er plotseling supporters het veld opkomen. Hooligans, is de eerste gedachte bij politie en spelers. De scheidsrechter legt de wedstrijd stil. Al snel blijkt wat er werkelijk aan de hand is. Het zijn geen hooligans, maar in het nauw gekomen fans die op het veld komen.

96 fans overlijden, honderden gewonden

Achter een van de doelen ontvouwt zich namelijk een drama in het overvolle vak met Liverpool-fans. Hoewel er geen plaats meer is, stromen er – op aanwijzing van de politie – nog steeds nieuwe supporters het vak in. De mensen vooraan raken in de verdrukking.

De politie reageert traag, hulpverleners komen pas laat in actie. Van enige coördinatie is bovendien geen sprake. Voor velen komt de hulp te laat. Bij hen wordt letterlijk het leven uit het lichaam geperst.

Op het veld liggen de tientallen doden, kriskras tussen de gewonden. Uiteindelijk laten 96 Liverpool-fans het leven. Doodgedrukt, gestikt, vertrapt. Mannen, vrouwen, kinderen. Het jongste slachtoffer is tien jaar, het oudste 67. Daarnaast raken 766 anderen gewond.

De ramp kende een ongekend lange nasleep, in 2017 werd de politiecommandant die dienst had bij de stadionramp alsnog aangeklaagd wegens dood door schuld. Hij werd in 2019 vrijgesproken.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here