Van Gaal voor uitspelen competitie: ‘Clubs misbruiken crisis voor eigen gewin’

0
254

Voormalig bondscoach Louis van Gaal vindt voetbal op dit moment ’totaal niet belangrijk’. Dat vertelt 68-jarige voetbaltrainer in een interview met het AD. Desondanks pleit Van Gaal er wel voor om de huidige competitie uit te spelen, zodra dat weer mogelijk is.

“Als vaststaat dat het coronavirus is verslagen, moet je eerst de huidige competitie uitspelen”, aldus Van Gaal. “Sport is er om een winnaar aan te wijzen, op het veld. Niet om te zeggen: na 25 wedstrijden kappen we de boel af achter een tafel en is Ajax kampioen.”

Gezondheidsvraagstuk

De afgelopen dagen werd er flink gediscussieerd over het wel of niet uitspelen van de eredivisie. Onder andere Ajax, AZ, PSV, PEC Zwolle en hekkensluiter RKC Waalwijk zijn voor het stopzetten van de huidige competitie.

De KNVB hoopt – na stevige druk van de UEFA – op een scenario waarin de competitie tussen 30 juni en 3 augustus alsnog kan worden uitgespeeld. Op dinsdag 7 april overleggen de bond en de clubs met de eredivisie over een hervatting van de competitie of een stop.

“Ik vind het ook schandalig hoe het gezondheidsvraagstuk wordt ingezet in de discussie over uitspelen of stoppen”, aldus Van Gaal. “Heel Nederland houdt zich aan wat het RIVM voorschrijft. Terwijl de regering al wekenlang de experts volgt, zeggen voetbalclubs ineens dat het allemaal niet kan, met Ajax voorop.”

Volgens Van Gaal hebben de topclubs die niet meer willen spelen daar allemaal een andere reden voor. “Ga maar kijken: het zijn clubs die nu in de stand op een Europese plek staan, Feyenoord uitgezonderd en clubs in de degradatiezone.”

Van Gaal: “Clubs die deze coronacrisis misbruiken voor eigen gewin en het dan brengen als een statement voor de volksgezondheid: ik ben een jongen die daar niet tegen kan. Als het mag van de deskundigen van het RIVM, hoop ik dat de middenmoot van de eredivisie ervoor kan zorgen dat de competitie wordt afgemaakt.”

Saamhorigheid

Toch ziet de voormalig bondscoach van Oranje in deze tijden ook veel positieve dingen gebeuren. “De saamhorigheid in het land en het wat voor elkaar overhebben. Allerlei initiatieven die ontstaan: dat had je een maand geleden toch niet kunnen denken in onze egocentrische maatschappij? Het kan dus wel dat je ‘gewoon’ naar elkaar omkijkt.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × vijf =