Verbannen Roda-baas slaat terug vanaf verlaten bedrijventerrein in Spanje

0
323

Voor het diep gezonken Roda JC is vrijdag 27 september 2019 misschien wel de zwartste dag in de geschiedenis. Woedende supporters dreven de beoogde eigenaar Mauricio García de la Vega het stadion uit. Misschien iets te hardhandig, want aankomende week buigt het Openbaar Ministerie zich over het incident.

Mogelijk zijn ze in Zuid-Limburg dus nog niet van de Mexicaan af, als zijn aangifte wegens bedreiging en mishandeling inderdaad in een strafzaak resulteert. Dat kan er ook nog wel bij.

Het verhaal vanuit de club is bekend. Met gemengde gevoelens wordt er teruggekeken op die turbulente avond. De reputatie van Roda werd natuurlijk geschonden met de manier waarop de supporters hun onvrede lieten blijken. Maar hun doel was bereikt. Van die luchtfietser waren ze af, met al zijn valse beloftes.

Honderden miljoenen

“Ik zie mezelf niet als een slecht persoon”, zegt De la Vega nu.

De zakenman werkt nu vanuit Spanje, om precies te zijn in de voormalige filmstudio’s van Ciudad de la Luz. Honderden miljoenen werden er aan het begin van deze eeuw in dat project gestopt, dat een Europese variant op Hollywood had moeten zijn. Acht jaar geleden werd de stekker eruit getrokken.

De la Vega heeft er zijn intrek genomen, in een praktisch verlaten bedrijfspand.

Er is verder geen fietser, voetganger of automobilist te bekennen in de omgeving. Enkel een golfkarretje met beveiligers raast over het terrein. Ook van binnen oogt het pand levenloos. Tien verdiepingen vol grijze bureaus. Een ronkende airco. Daar drijft De la Vega zijn handel in voedingsproducten, bijgestaan door een secretaresse. Hij deelt de ruimte met wat flexwerkers. Het getik op hun laptops doorbreekt de stilte in de kille ruimte.

“Het doet pijn”, zegt hij over zijn afscheid bij Roda. “De druppel was dat mijn vader daags na die avond belde. Hij is 85 jaar. Hij huilde en zei dat ik terug naar huis moest komen.”

Mishandeling

De beelden vanuit het Parkstad Limburg Stadion gingen de wereld over. Wat daarop volgens De La Vega niet te zien was, was dat hij ten val was gekomen. Daarna was hij naar eigen zeggen dusdanig toegetakeld, dat hij aangifte deed van mishandeling. Terwijl hij op de grond lag, bogen supporters zich over hem heen en filmden hem.

Zijn aftocht was een georkestreerd plan, meent De la Vega. Waarbij fans een vrijbrief kregen om hem te bedreigen, vernederen en te duwen. Vele doodsbedreigingen kreeg hij binnen op zijn telefoon. Hij bewaarde ze allemaal.

Uit zijn tas haalt hij desgevraagd stapels documenten om aan te tonen dat het beeld van de toneelspeler, charlatan, fraudeur en luchtfietser niet klopt.

Bovendien, het was nooit zijn intentie veel geld in de club te pompen. Als investeerder zag hij Roda als een buitenkansje, maar dan vooral om geld aan te verdienen. “Ik ga ook niet zeggen dat ik dol ben op Roda, want dat is niet zo. Drie jaar geleden kende ik de club nog niet eens.”

Voor wat het waard is, want zijn rol bij Roda JC is uitgespeeld. Er zijn andere eigenaren, maar de problemen zijn nog lang geen verleden tijd. Alleen FC Dordrecht en Helmond Sport hebben minder punten dan de club die een kwart eeuw geleden nog tweede werd van Nederland.

Verloren seizoen

Tegen NAC Breda begint Roda zondag aan de laatste periode van wéér een verloren seizoen in de eerste divisie. Een dag later zal de zoveelste nieuwe trainer worden gepresenteerd. René Trost is de vijfde binnen een jaar tijd die voor de groep komt te staan.

Als het aan De la Vega had gelegen, was dat allemaal anders gelopen. “Ze hebben me nooit het voordeel van de twijfel gegeven. Deze situatie kent alleen maar verliezers.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here