Viñales verrast met MotoGP-zege bij TT van Assen

0
323

Maverick Viñales heeft bij de TT van Assen verrassend de MotoGP op zijn naam geschreven. Voor 105.000 toeschouwers bleef hij in Drenthe de grote favoriet Marc Márquez voor. De derde plaats was voor de jonge Fransman Fabio Quartararo, die van polepositie vertrok.

Viñales is de teamgenoot van de in Assen razend populaire, negenvoudige wereldkampioen Valentio Rossi. De Italiaanse publiekslieveling van het Nederlandse motorsportpubliek ging zondag al vroeg in de race onderuit.

Viñales nam de rol van zijn kopman over en hielp na maanden vol tegenslag het fabrieksteam van Yamaha aan de eerste zege in de MotoGP in 2019.

Viñales was lange tijd in gevecht met WK-leider Márquez en Quartararo, een pupil van de de Nederlandse teammanager Wilco Zeelenberg bij Yamaha Petronas. De Fransman had in de kwalificatie al laten zien over veel kwaliteiten te beschikken door pole te veroveren. Naast hem op de startgrid stonden Viñales en Alex Rins.

Kathedraal

Rins was in de ‘kathedraal’ van de motorsport, zoals de wegracers Assen vaak noemen, het beste weg. De Spanjaard reed naar de koppositie, maar kwam even later ten val. Het publiek kreeg vervolgens mooie inhaalacties te zien, waarbij de koppositie vaak wisselde tussen Quartararo, Márquez en Viñales.

In de slotfase nam Viñales, in 2013 wereldkampioen in de Moto3-klasse, het initiatief. De Spanjaard reed weg bij de wereldkampioen en Quartararo en gaf de zege niet meer uit handen.

Márquez nam geen risico, want hij wist dat hij in de achtste GP van het seizoen zijn leidende positie in het WK-klassement zou verstevigen. Met Rins viel de nummer drie van het kampioenschap weg en nummer twee Andrea Dovizioso kwam niet verder dan de vierde plaats.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =