Visser op jacht naar wereldrecord, zonder te weten hoe hard ze moet

0
348

“Ik ben gewoon heel erg een nadenker, een stresser. Ik moet mezelf steeds toespreken: vergeet de slechte dingen. Maar die blijven bij mij toch wat meer hangen.” Schaatsster Esmee Visser toont zich openhartig aan de vooravond van de WK afstanden in Salt Lake City, het toernooi waar ze goud wil veroveren op de drie én de vijf kilometer.

Visser is regerend olympisch kampioen op de vijf kilometer en op de drie kilometer is ze Nederlands én Europees kampioen. En toch is er altijd die twijfel. “Het frustreert me soms wel, ik ben er zo erg mee bezig. Ik heb het idee dat ik er zo veel voor doe en ik ben zo streng voor mezelf. Maar ontspanning brengt je soms ook verder en dat strenge gaat je ook tegenstaan. Je moet er een balans in vinden.”

Die ontspanning probeert Visser te vinden op de fiets, die ze op de rollerbank heeft gezet voor de ingang van het hotel waar ze verblijft tijdens de WK afstanden. “Ik doe mijn ogen af en toe een beetje dicht en probeer dan de race alvast een beetje te analyseren. Je denkt er dag en nacht aan, de gespannenheid probeer ik los te laten. Maar ik ben een druktemaker. Je wil niet in mijn hoofd zitten, denk ik.”

De druk van het moeten presteren is één. Daarnaast heeft Visser zichzelf bij de start van het seizoen een groot doel gesteld: ze wil op het snelle ijs van Salt Lake City een wereldrecord op de vijf kilometer rijden. Maar nu het toernooi aanstaande is, maakt de gedachte aan een wereldrecord haar zenuwachtig.

“Ben ik zo goed of ben ik niet zo goed? Nou ja, ik ben wel zo goed, maar of ik nú zo goed ben…” Visser weet het niet. En prompt zijn daar dan ook de twijfels weer. “Ik weet eerlijk gezegd niet eens wat het wereldrecord nu precies is, ik ben daar echt heel slecht in.”

Visser staat er als het moet

Het record, in handen van Martina Sábliková, staat op 6.42,01 en werd vorig seizoen bij de WK allround gereden in Calgary. Het is het enige record op een olympische individuele afstand dat niet in Salt Lake City is gevestigd.

“Als ik goed ontspannen schaats, komen de rondetijden vanzelf. Maar ik heb dit seizoen meerdere keren niet ontspannen geschaatst. Met de rem erop, die moet ik zien kwijt te raken”, weet Visser.

En wat Visser ook weet: de races waarbij er echt iets op het spel stond, die won ze. Stuk voor stuk. “De toernooien waar het moest, daar heb ik allemaal supergoed gereden. Op de belangrijkste momenten heb ik er gestaan. Ik ga ervan uit dat het nu ook zo gaat.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here