Voetballerij steekt koppen bij elkaar: ‘Tijd voor één stem, één visie’

0
340

Voor het eerst steken alle partijen in het betaald voetbal de koppen bij elkaar om te praten over de gevolgen van de coronacrisis. Want de beperkingen die zijn opgelegd wegens het virus raken de voetbalwereld keihard.

Spelersmakelaar Rob Jansen (64) van ProAgent nam het initiatief voor de vergadering, die vanochtend om 11.00 uur begint en waarin gekeken wordt hoe de crisis nu te lijf moet worden gegaan. Zes vragen aan Jansen over wat er vandaag op het spel staat.

Was het de hoogste tijd voor deze bijeenkomst?

“De afgelopen tijd heeft wel bewezen dat het noodzakelijk was. Iedereen praat, met goede wil, voor zichzelf. In de ik-vorm. Iedereen doet maar wat, er heerst een soort hapsnapbeleid. En daar reageert de politiek dan weer op.”

“Het voetbal is een bedrijfstak met een imagoprobleem. Als je steun zoekt, doe het dan goed. Daarom zitten we vandaag bij elkaar. Er is een gezamenlijk belang. Hoe kom je tot collectieve voorstellen? Door elkaar te spreken en standpunten uit te wisselen. Alle partijen, de federatie van betaald voetbalorganisaties (FBO), de vakbonden (VVCS, ProProf), de Eredivisie CV, de eerste divisie (CED), de belangenorganisatie van trainers (CBV) en de KNVB, reageerden positief.”

Jullie komen fysiek bij elkaar, waar de rest van Nederland massaal digitaal vergadert. Wat is daarvan de reden?

“Het kan een hele lange meeting worden. Een persoonlijke aanpak is daarvoor het beste geschikt. Je moet met elkaar in discussie kunnen gaan. Een videogesprek heeft een andere dynamiek. Je wil elkaar in een discussie ook goed in de ogen kunnen kijken.”

“Ik verwacht dat er dertien, veertien mensen aanschuiven. De KNVB coördineert. We zitten in een grote vergaderzaal, waar we keurig op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.”

Wat zijn eigenlijk de agendapunten?

“Ik weet ze wel, maar ga daar niets over zeggen. De kritische houding van de politiek in Den Haag? Zeer zeker. Het deltaplan waarmee de KNVB bezig is om het voetbal overeind te houden? Lijkt me wel een belangrijk onderwerp. Elke belangenorganisatie heeft zo zijn onderwerpen.”

Moet deze bijeenkomst het betaalde voetbal in Nederland redden?

“Het zou wel erg hautain zijn om dat te verkondigen. Het is de eerste keer dat al die groepen bij elkaar gaan zitten om een gezamenlijk probleem te tackelen. Dit zou een eerste stap kunnen zijn op weg naar goede oplossingen voor het betaalde voetbal in deze crisistijd.”

Wat moet de bijeenkomst in elk geval opleveren?

“Goede vraag. Het beste zou zijn als we tot een gemeenschappelijke werkwijze of een gemeenschappelijk standpunt kunnen komen. En dat we dat kunnen uitdragen: één stem, één visie.”

“Hopelijk komen er ook nog zaken uit die de KNVB kunnen helpen bij het opstellen van het deltaplan. Alles minder zou een grote teleurstelling zijn.”

Nog één ding: spelers, staf en directies van de betaaldvoetbalorganisaties zijn bereid salaris in te leveren om clubs overeind te houden. Hoe zit dat met spelersmakelaars? Jij bent voorzitter van de wereldbond van spelersmakelaars. Is er uit die hoek ook een helpende hand te verwachten?

“Logisch. Natuurlijk gaat die club daarin mee. Dat gaat gebeuren.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here