Voetballers en corona: Trump, hopen op Stam en anderhalvemetertraining

0
309

Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn greep. Maar de aanpak is per land verschillend. Hoe komen Nederlandse voetballers de coronacrisis door?

Dit keer vertellen Maikel van der Werff (Verenigde Staten), Boy Waterman (Cyprus) en Jeffrey Bruma (Duitsland) over hun ervaringen in tijden van corona.

Van der Werff: ‘Mijn mening over Trump is niet veranderd’

Voor Maikel van der Werff wordt het dagelijks leven tegenwoordig bepaald door zijn kinderen. De voormalige verdediger van FC Volendam, PEC Zwolle en Vitesse zit thuis in Cincinnati.

“Alles ligt plat hier. Iedereen is heel voorzichtig en zit thuis. Je mag eigenlijk alleen naar buiten voor de supermarkt of de apotheek. Ik heb twee dochters en die vragen behoorlijk wat energie.”

“In de eerste weken was er zeker paniek”, vertelt Van der Werff. “Ook hier stonden ellenlange rijen voor de supermarkt. En normaal stonden de buren altijd op de oprit te kletsen, maar nu zit iedereen binnen.”

“En terecht, lijkt me. Als je de sterftecijfers in Ohio vergelijkt met die van andere staten in Amerika, dan valt het hier nog mee.”

‘Stam als trainer zou ik leuk vinden’

De voorbereiding op het eerste volledige seizoen van Van der Werff bij FC Cincinnati verloopt op zijn zachtst gezegd turbulent.

Zijn club bevond zich wekenlang in het oog van de storm, toen hoofdtrainer Ron Jans beschuldigd werd van racisme. Van der Werff steunde zijn trainer, maar moest toezien hoe hij toch het veld moest ruimen.

“Het heeft wel een paar weken gekost om dat te verwerken”, vertelt Van der Werff, die nog wel contact heeft met zijn oud-trainer. “Maar het is gebeurd en we moeten verder.”

Mogelijk krijgt de verdediger binnenkort alsnog een oude bekende voor de groep. Jaap Stam zou in beeld zijn als hoofdtrainer. Ook Van der Werff kent de geruchten. “Stam ken ik nog van PEC Zwolle, waar hij als assistent werkte. Volgens mij is het een goede trainer, ik zou het leuk vinden als hij komt.”

De ene storm was net gaan liggen of de andere stak op. Het coronavirus heeft inmiddels aan meer dan 22.000 mensen het leven gekost en de kritiek op de laconieke omgang van president Donald Trump met de crisis is niet van de lucht.

Wat merkt Van der Werff daarvan? “Tsja, eigenlijk niet zoveel. De ene helft van de straat is heel erg voor Trump, de andere helft is heel erg tegen hem. Mijn mening over hem is niet veranderd.”

Waterman moet op Cyprus sms’en om naar buiten te mogen

Terwijl de meeste Nederlanders hun zonvakantie inmiddels hebben geannuleerd, verblijft Boy Waterman gewoon op Cyprus. “De laatste weken is het lekker weer. Alleen hebben we daar niets aan, want iedereen moet thuis blijven.”

Sinds 2015 staat de oud-doelman van onder meer sc Heerenveen, AZ en PSV onder de lat bij APOEL Nicosia. Met de Cypriotische topclub speelde de inmiddels 36-jarige Waterman onder meer tegen Real Madrid, Tottenham Hotspur en Borussia Dortmund in de Champions League. In augustus zat Waterman nog op de bank in Amsterdam en zag hoe zijn ploeg in de play-offs voor de Champions League het onderspit dolf tegen Ajax.

Maar nu zit hij thuis in Nicosia. “Het is hier wel wat strenger dan in Nederland”, vertelt Waterman. “Je mag een keer per dag naar buiten en dan moet je een berichtje sturen naar speciaal nummer en aangeven wat je gaat doen. Vrijwel direct krijg je dan een berichtje of je toestemming krijgt om naar buiten te gaan of niet.”

Die strenge maatregelen hebben er misschien wel voor gezorgd dat de gevolgen van de coronapandemie op het eiland nog meevallen. “Ik geloof dat er nu twaalf doden zijn, en iets meer dan 600 besmettingen. Dus dat valt nog mee, vergeleken met Nederland bijvoorbeeld. Ik houd het wel bij, maar eigenlijk volg ik vooral het nieuws uit Nederland.”

Drie keer per week zet Waterman zijn computer aan om onder leiding van zijn trainer oefeningen te doen. Ook de tussenliggende dagen traint hij voor zichzelf en helpt hij zijn zoontje met zijn schoolwerk. En in de tussentijd heeft hij geleerd cakes te bakken. “Dat kon ik nog niet, nee.”

‘We trainen weer, maar alles op anderhalve meter afstand’

Over naar Duitsland, waar verschillende Bundesligaclubs voorzichtig proberen de draad weer op te pakken.

Zo heeft Jeffrey Bruma, onlangs door VfL Wolfsburg verhuurd aan FSV Mainz, zelfs alweer op het trainingsveld gestaan.

“We zijn dinsdag weer begonnen, in kleine groepjes”, vertelt de 25-voudig international, die juist verhuurd was door zijn werkgever Wolfsburg aan Mainz. “Dan moet je denken aan kleine parcours en afwerkvormen. Eigenlijk alles behalve partijvormen en positiespellen. We doen alles op anderhalve meter afstand, duels zijn er nog niet bij.”

Angst om zelf besmet te raken heeft Bruma niet. “We hebben natuurlijk regels, waar we ons aan moeten houden. En dat gaat vrij goed, volgens mij.”

‘Lekker om er even uit te zijn’

Heeft het zin om nu al weer het veld op te gaan? “Volgende week komt de bond bij elkaar en dan gaan ze kijken of ze misschien in mei de competitie kunnen hervatten”, weet Bruma. “Ik hoop het wel, al moet het wel verantwoord zijn.”

“Dan zal blijken of het zin heeft. Het is in ieder geval lekker om even eruit te zijn.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here