Volleybalster Dijkema terug in Nederland: ‘Werd per dag strenger in Italië’

0
14

Volleybalster Laura Dijkema is maandagavond teruggekeerd uit het zwaar door het coronavirus getroffen Italië. Samen met twee van haar ploeggenoten bij Il Bisonte Firenze, Nika Daalderop en de Duitse Jana Poll, stapte ze op een van de schaarse vluchten die nog uit Rome vertrok richting Düsseldorf.

Omdat ze uit een risicogebied komt, zit de 30-jarige spelverdeelster de komende twee weken thuis in quarantaine om besmettingsgevaar voor anderen uit te sluiten. In een telefonisch interview legt Dijkema uit hoe de voorbije dagen en weken voor haar zijn verlopen.

Wat gaf voor jou de doorslag om terug te keren naar Nederland?

“De situatie in Italië werd steeds onzekerder. Het is onduidelijk of de competitie nog uitgespeeld gaat worden, dus je weet eigenlijk niet waarop je aan het wachten bent. Daarbij kwam dat er steeds minder vluchten vertrokken vanuit Italië en Nederland liet steeds minder vluchten uit Italië toe.”

Hoe was de situatie in Italië op het moment dat je vertrok?

“Het werd per dag strenger. Op het laatst mochten we alleen nog maar naar buiten om naar de supermarkt, het postkantoor of de apotheek te gaan. Ik dacht dat ik ook nog wel even buiten kon hardlopen, maar daarop werd ik direct aangesproken door de club. Dat kon ik beter niet meer doen.”

Hoe is de reis verlopen?

“We moesten eerst met een taxi naar het treinstation van Florence. Daar aangekomen was er een grote politiecontrole, omdat Italianen alleen nog maar met een legitieme reden op straat mogen zijn. Veel treinen reden al niet meer, maar onze internationale trein naar Rome gelukkig wel. Het vliegveld van Rome was uitgestorven. Alle winkels waren dicht, dus er was niks te beleven. Ik denk dat wel tachtig procent van de vluchten gecanceld was. In het vliegtuig zaten alleen wij met zijn drieën en nog zeven anderen.”

Hoe zit het met je contract bij Firenze?

“Mijn contract liep officieel tot het eind van dit seizoen, maar ik heb een overeenkomst met de club gesloten zodat ik nu naar huis kon. Mijn contract is daarmee ontbonden. Dus als de competitie toch nog uitgespeeld wordt, zal ik daar niet bij aanwezig zijn. We zijn wel in onderhandeling voor een nieuw contract vanaf volgend seizoen, maar dat is nog heel onzeker. Zeker nu ook de economie een klap zal krijgen.”

Je zit nu twee weken thuis in quarantaine. Hoe is dat?

“Ik zie echt helemaal niemand. Ik neem de maatregelen heel serieus en zoek het contact bewust niet op. Ik heb het idee dat ik me in Nederland wel fitter kan houden dan in Italië. Hier mogen we nog gewoon naar buiten, waardoor ik wel kan hardlopen bijvoorbeeld. Omdat de Nations League, de start van het internationale seizoen, is uitgesteld tot na de Olympische Spelen in Tokio, kan het zomaar zijn dat ik een halfjaar geen wedstrijden speel. Ik probeer in elk geval zo fit mogelijk te blijven.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =