Vos kijkt uit naar rentree: ‘Niets liever dan koersen, maar wel veilig’

0
256

Bijna vijf maanden na de laatste wielerkoers voor vrouwen (Le Samyn des Dames op 3 maart) stapt het vrouwenpeloton donderdag in het Spaanse Baskenland weer op de fiets voor de eerste drie wielerkoersen na de coronapauze.

Ook Marianne Vos van wielerploeg CCC-Liv verschijnt daar weer aan de start nadat ze in januari een belangrijke operatie onderging aan haar linkerlies.

“Mijn herstel verliep heel goed, eigenlijk was ik eind maart, begin april alweer klaar voor de eerste koers”, zegt de 32-jarige kopvrouw van CCC-Liv. Maar door het coronavirus werden alle koersen geschrapt, waardoor Vos nog wat extra geduld moest hebben.

Zes weken mocht ze geen fiets aanraken door de operatie en daarna had ze veel tijd om zich goed voor te bereiden op haar rentree.

“Belangrijkst was fit te blijven en geen gekke dingen te doen. Dat is gelukt. Ik heb zelden zo’n lange periode gehad om goed te kunnen trainen met voldoende rust”, aldus Vos.

‘Geen zorgen om sponsor’

Tijdens de coronacrisis trok hoofdsponsor CCC, een Poolse schoenenfabrikant, de stekker uit de mannenploeg. Maar volgens Vos hoeven zij en haar teamgenoten van CCC-Liv niet te vrezen voor hun toekomst. “Ons management baart zich geen zorgen en vanuit de ploegleiding is daar zekerheid in gegeven.”

En dus kijkt Vos zonder zorgen uit naar haar rentree, ook al is de kalender momenteel overvol. “Het seizoen is eigenlijk in twee maanden gepropt. Als alles doorgaat heb je een hele drukke periode”, zegt Vos. “We willen niets liever dan koersen, maar het moet wel veilig zijn. Vanuit de organisatie, de internationale wielerbond en de teams worden er veel maatregelen getroffen.”

Eerste keer Parijs-Roubaix

Met een aantal mooie voorjaarsklassiekers, of dit jaar dus eigenlijk najaarsklassiekers, heeft Vos wel een klein wensenlijstje. “Maar de kampioenschappen staan daarin voor mij wel bovenaan”, zegt Vos overtuigend.

Ook de nieuwste koers op de vrouwenkalender staat hoog op haar lijstje. De klassieker Parijs-Roubaix staat dit jaar voor het eerst ook op het programma voor de vrouwen. “Dat is wel iets heel speciaals”, beaamt Vos.

Met de Franse kasseien zou Vos als succesvol allrounder goed uit de voeten moeten kunnen, zou je denken. Toch twijfelt de renster daar zelf nog een beetje aan: “Het vraagt om een hele specifieke voorbereiding. Kasseien is altijd een beetje haat-liefde, je moet ervan houden. Maar het gaat ongetwijfeld heel mooi worden.”

Parijs-Roubaix staat gepland op 5 oktober. Dat is nog ver weg, vindt Vos. En dus gaat de focus nu vooral op de eerste drie koersen in het Baskenland. “Spannend hoe iedereen ervoor staat en hoe het gaat verlopen. Ik denk dat iedereen er wel naar uit heeft gekeken om weer in actie te komen”, besluit Vos.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here