Waarom bij een espressobar de koffie beter smaakt dan thuis

0
147

Soms vraag je het wel eens af waarom de koffie bij een espressobar veel lekkerder smaakt dan thuis. Je hebt verschillende dingen geprobeerd, maar nog steeds lukt het niet om de cappuccino hetzelfde te laten smaken. Waar ligt dit precies aan? Is het eigenlijk wel eens mogelijk om koffie van hoge kwaliteit thuis te zetten? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen.

Professionele apparatuur

Het begint allemaal met de apparatuur waar een espressobar gebruik van maakt. Zij hebben vaak professionele koffiemachines staan van een paar duizend euro. Deze machines zijn krachtiger, nauwkeuriger en consistent. De machines voor thuisgebruik zetten prima koffie, maar zullen niet gauw de espressomachines in een koffiebar evenaren. Alleen de beste volautomatische koffiemachine kan aan de professionele apparaten tippen. Daarbij heeft een espressobar tools van hoge kwaliteit om de gemalen koffie aan te drukken. Zo ook het stoompijpje om de melk mee op te schuimen. Met de meeste espressomachines voor thuisgebruik kun je een cappuccino zetten, maar vaak is de kwaliteit van het melk lang niet zo goed als in een koffiebar.  

Getrainde barista’s

In een goede koffiebar werken getrainde barista’s die weten wat ze doen. Een ervaren barista weet precies welke factoren de smaak van de koffie beïnvloeden. Zo weet een barista precies hoe hij de maalgraad moet instellen afhankelijk van het weer. Barista’s met ervaring of die een opleiding gevolgd hebben weten precies wat er bij een goed bakje koffie komt kijken. Op zoek naar een koffiebar met de beste barista’s in Nederland? 

De juiste koffiebonen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffiebonen op de markt. Het is belangrijk dat je de juiste koffiebonen uitkiest. Daarbij moet je niet vergeten dat smaken per persoon verschillen. Wat voor de een lekkere koffiebonen zijn hoeven voor de anderen natuurlijk geen lekkere koffiebonen te zijn. Het is raadzaam om voor arabica koffiebonen met een lichte brandgraad te kiezen. Hoe zwarter een koffieboon gebrand is, hoe meer smaken er verloren zijn gegaan.

Het zetten van goede espresso koffie is dus erg lastig. Een bak koffie van een volautomatische espressomachine kan goed smaken, maar smaakt altijd anders in vergelijking met een koffiebar. Wil je thuis graag meer leren over koffie en zelf aan de slag gaan dan raden we jou aan om een halfautomatische espressomachine in huis te halen. Ook is het raadzaam om eerst met handmatige zetmethoden te werken zoals een french press. Op deze manier wordt het makkelijker om verschillende smaken van koffie te ontdekken. Op zoek naar andere keukenapparatuur? Thuisraad heeft alle beste apparaten voor je op een rij gezet.