Waarom draagt groen bij aan een goede gezondheid?

0
118

Tegenwoordig zijn mensen milieubewuster. Mensen werken hard om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, omdat ze de voordelen van groen inzien. Er zijn verschillende manieren om groen te gaan. Een daarvan is door te tuinieren en wat planten rond je huis te kweken. Deze activiteit wordt makkelijker met de hulp van de juiste tuingereedschap van een gerenommeerde leverancier, zoals Gardena. Groen is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook beter voor je gezondheid. Hieronder volgen de redenen waarom groen goed is voor je gezondheid.

Je ademt schonere lucht in

Groen gaan heeft een positieve invloed op je gezondheid. Je kunt frissere en schonere lucht inademen. Uit een studie is gebleken dat mensen die in steden wonen met een slechte luchtkwaliteit of veel vervuiling meer last hebben van depressie. Ze kunnen ook sneller lijden aan angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Mensen die in een gebied met schonere lucht wonen, hebben geen last van deze problemen. Schone lucht kan een betere gezondheid bevorderen, omdat het goed is voor de luchtwegen.

Het verhoogt geluk

Groen gaan doet veel meer dan alleen de planeet redden. Het kan zorgen dat je je gelukkig voelt. Onderzoek toont aan dat mensen die toegang hebben tot de natuur zich gelukkiger voelen dan mensen die dat niet hebben. Ze stellen dat mensen die in de buurt van parken wonen gelukkiger zijn dan mensen die juist geen toegang hebben tot parken in de buurt. Uit een andere studie blijkt dat mensen die in een huis wonen met meer planten gelukkiger zijn dan mensen die geen planten en groen in huis hebben. Dit komt omdat planten het serotonineniveau in je hersenen kunnen verhogen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. Leven in een gezonde omgeving zorgt dus voor een betere geestelijke gezondheid, minder stress en meer energie. 

Het vermindert stress en angst

Het is bewezen dat groen gaan stress en angst vermindert. Vervuiling is de belangrijkste factor die bijdraagt aan depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Wanneer je je in een gebied met veel vervuiling bevindt, kan je lichaam chemische stoffen vrijmaken die cytokinen genoemd worden. Dit hormoon kan gevoelens van angst, stress en andere negatieve emoties opwekken. Als je in contact komt met de natuur, kun je je meer ontspannen voelen. Tijd buiten doorbrengen is goed voor je geestelijke gezondheid omdat het de afscheiding van gelukshormonen kan verhogen.

Het vermindert het risico op ademhalingsziekten

Planten kunnen schadelijke bacteriën verminderen en de luchtkwaliteit in je huis verbeteren. Ze kunnen kooldioxide absorberen en zuurstof aan de lucht afgeven. Dit kan de symptomen van allergieën en astma, zoals piepende ademhaling, hoesten, tranende ogen en verstopping, aanzienlijk verminderen. Wanneer je schone lucht inademt, zijn je longen gezonder. Onderzoeken tonen aan dat het inademen van vervuiling kan leiden tot longkanker. Woon je in de buurt van smog of andere vervuilende stoffen, dan is het tijd om te verhuizen naar een schonere plek, of om een luchtreiniger voor je huis te kopen. Daarnaast kun je dus meer planten in je tuin en kamer zetten. Deze planten zullen de luchtverontreinigende stoffen absorberen. Daardoor wordt de lucht schoner en gezonder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here