Waarom een goede mondgezondheid belangrijk is

0
547

Ondanks poetsen toch pijn

Veel mensen hebben vaak last van pijn of ongemak in de mond. Dit komt vaak onbewust en gaat binnen een paar dagen weer weg als het meezit. Als dit niet gebeurt, is een bezoekje aan de tandarts nodig en krijg je snel te horen dat je niet goed poetst; ‘’je tandvlees is geïrriteerd’’, ‘’tussen je tanden zitten veel restjes’’, en in het ergste geval is het ‘’je hebt een gaatje’’. 

Hoe kan je nou je mondgezondheid verbeteren en daarbij een uitstapje naar de tandarts besparen? En waarom is het nou juist zo belangrijk om de gezondheid van je mond vaak te meten, in plaats van dat je het aan je tandarts over laat? 

Er zijn veel middelen om ervoor te zorgen dat je geen extra maatregelen hoeft te nemen wat betreft mondgezondheid. Zo kunnen de kleinste dingen als tandenragers er al voor zorgen dat die kleine restjes eten (die vaak blijven zitten omdat je tandenborstel er nét niet bij kunnen) toch weg worden gehaald. 

Gevolgen van slechte mondverzorging

Overweldigd worden door niet te weten waar je moet beginnen komt veel voor, zelfs bij mondverzorging! Daarom is het zo belangrijk zelf onderzoek te doen naar welke middelen je kan gebruiken om je mondgezondheid te verbeteren, maar ook waarom een goede mondgezondheid zo belangrijk is. Zo kan slechte verzorging niet alleen zorgen voor pijn en ongemak in de mond, maar deze ongezondheid kan verspreiden over je gehele gezondheid. Door slechte gezondheid komen er ‘slechte bacteriën’ naar binnen, zeker omdat je mond een belangrijk onderdeel is van je lichaam, maar ook een punt waar veel bacteriën (zowel goed als slecht) voorkomen. Doordat deze slechte bacteriën makkelijker je lichaam kunnen binnentreden omdat je gezondheid al verslechterd is, kunnen deze doortrekken tot in je organen. Wanneer dit gebeurt, ben je nog veel verder van huis dan een simpel bezoekje aan de tandarts omdat een kies getrokken moet worden. 

Infecties zijn makkelijker op te lopen en je weerstand gaat omlaag, slechts door verkeerde mondverzorging. 

De grote vraag is nu natuurlijk, welke middelen kan ik gebruiken om mijn mondgezondheid optimaal te houden zodat ik dit kan voorkomen? 

Welke middelen kan je gebruiken? 

Om goede mondgezondheid te behouden, zijn er verschillende middelen die je hierbij kunnen helpen. Zo zijn er de interprox ragers (zoals eerder benoemd), die plekken tussen je tanden kunnen bereiken die een normale tandenborstel niet haalt. Dit haalt dan de etensresten weg die anders blijven zitten, waardoor er geen mogelijke rotte plekken ontstaan doordat het eten te lang blijft vastzitten. Er is dan ook geen nare nasmaak of vieze lucht uit de mond die er anders misschien wel is als bijgevolg. In plaats van ragers kan je ook floss of tandenstokers gebruiken, maar beiden zijn minder makkelijk te hanteren en op lastige plekken te krijgen. 

Naast tandenragers is er ook speciale mondspoeling die de etensresten wegspoelt, een frisse adem oplevert, tandvleesontstekingen bestrijdt, en zelfs gebitsproblemen voorkomt. Er zijn zoveel soorten dat je voor elk probleem wel een middeltje kan vinden, en hoe makkelijk is het als dit in de vorm van mondspoeling is? 

Er is ook nog tandpasta voor elk soort tand- of tandvleesprobleem. Of het nou voor gevoelige tanden, bloedend tandvlees, of voor de melktandjes is, tandpasta in alle soorten en maten voor jouw specifieke wensen is makkelijk te verkrijgen. 

In sommige gevallen is het verstandig om een tandartsverzekering af te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here