Wat kan Oranje verwachten van het onbekende Kameroen?

0
403

Het is voor Sarina Wiegman de grote onbekende in groep E: Kameroen, tegenstander van Nederland vandaag. Naar eigen zeggen weet ze maar weinig van de ploeg.

De bondscoach van de Oranjevrouwen zocht zelfs tevergeefs contact met Clarence Seedorf, bondscoach van de mannenafdeling van Kameroen, maar Wiegman heeft nog altijd geen goed zicht op hoe goed dit elftal is.

Resultaten

Onbekend of niet, dat voetbal Kameroen niet vreemd is, is wel duidelijk. De vrouwen uit Centraal-Afrika behaalden vier jaar geleden op het WK de achtste finales en werden vorig jaar derde in de vrouwelijke variant van de Afrika Cup.

Ook op dit WK wil de ploeg resultaten behalen. “Kameroen is erg ambitieus en wil graag verder komen dan vier jaar geleden in Canada.”

Aan de telefoon is Ndiga Mbena, journalist in Kameroen en volger van het Kameroense vrouwenvoetbal. Hij weet dus hoe de tegenstander van Oranje ervoor staat.

“Ze hebben de eerste groepswedstrijd verloren (1-0 tegen Canada, red) dus er is direct al druk op het team. Veel Kameroeners zijn ook niet blij met de manier waarop de ploeg speelt. Tegen Canada speelden ze heel defensief, zeker als je het vergelijkt met vier jaar geleden toen goede resultaten werden geboekt. Er wordt tegen Nederland echt een andere speelstijl verwacht.”

Niet alleen in Nederland heeft het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren een vlucht genomen, ook in Kameroen. Ook al is het land op de wereldranglijst pas terug te vinden op plaats 46.

“Sinds het team zich kwalificeerde voor het WK in 2015, en daar ook resultaten boekte, is er veel interesse voor de sport”, weet Mbena te vertellen via de krakerige telefoonlijn. “Daarnaast is de populariteit ook gegroeid nadat Kameroen de Afrika Cup had georganiseerd in 2016. Mensen volgen nu ook de vrouwencompetitie en veel meisjes zijn gaan voetballen. Er zijn zelfs academies speciaal voor meisjes gekomen.”

“Ook in andere landen in Afrika zoals Nigeria, Zuid-Afrika, Ghana en Equatoriaal-Guinea is het erg populair. Veel andere landen zijn bezig om het niveau van het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen.”

Met Nederland treft Kameroen de Europees kampioen en de huidig nummer acht van de wereld. Ook in het Afrikaanse land is men bekend met de prestaties van de Oranjevrouwen.

“Dat weten ze zeker. Iedereen weet ook dat het een hele lastige wedstrijd gaat worden voor Kameroen. De ploeg weet dat ze minder de bal zullen hebben dan Nederland. Ze hebben in de voorbereiding een aantal vriendschappelijke duels gespeeld tegen toplanden dus ze weten wat het niveau zal zijn”, aldus Mbena.

De journalist weet ook op welke speelsters Oranje vanmiddag moet letten. “Onze beste speelster is overduidelijk Ajara Njoya (shirtnaam: Nchout). Zij is een snelle aanvalster en ook nog eens een slimme voetbalster. Ze is de teamgenoot van Sherida Spitse bij Vålerenga in Noorwegen.”

“Ook Michaela Abam en Estelle Johnson zijn zeker noemenswaardig. Abam is een sterke aanvalster met een mooie techniek en Johnson heeft als verdedigster enorm veel ervaring. Zij speelt al meer dan acht jaar in Amerika.”

Op de bank zal waarschijnlijk ook de 35-jarige Madeleine Ngono Mani plaatsnemen. Ngono Mani is topscorer van Kameroen met 40 doelpunten, gemaakt in de laatste 17 jaar.

Ambities of niet, Mbena verwacht niet dat Kameroen de resultaten van vier jaar geleden kan evenaren. “Ik denk dat de groepsfase het eindstation zal zijn. De tegenstanders in de groep zijn gewoon sterk. Maar ik hoop dat ik het verkeerd heb en dat ze Nederland verslaan. Ze zullen in ieder geval met creativiteit en veel durf gaan spelen.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here