Weer schrikt Emanuelson van racisme: ‘Mensen hebben er nu genoeg van’

0
352

FC Utrecht-middenvelder Urby Emanuelson sprak zich in het verleden regelmatig openbaar uit tegen racisme. En ook op Blackout Tuesday liet de 17-voudig Oranje-international van zich horen.

“Het doet wat met de mensen. Ook met mij, heel veel. Jaren terug zei ik al dat dit zo moeilijk te bestrijden is. Mooi dat we er nu met z’n allen achter gaan staan”, zei hij op NPO Radio 1 in Langs de Lijn En Omstreken.

Zwarte Instagram-pagina

Net als veel popsterren, sporters en instanties als de KNVB zette Emanuelson eerder op de dag zijn Instagram-account op zwart om stil te staan bij de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die in Minneapolis overleed na hardhandig optreden door de politie.

De 33-jarige Emanuelson denkt dat dit weleens een kantelpunt zou kunnen zijn. “Je merkt dat er nu een soort punt is bereikt dat mensen er gewoon genoeg van hebben. Dat filmpje (waarop te zien is hoe Floyd geen lucht meer krijgt, red.) raakt iedereen…”

Ook in het voetbal laaide de racisme-discussie dit seizoen hoog op, toen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in november racistisch bejegend werd door fans van FC Den Bosch.

Apengeluiden

Toen Emanuelson een aantal jaar geleden in Italiƫ uitkwam voor AC Milan was hij ook getuige van legio voorbeelden van racisme op en rond de velden. Apengeluiden vielen meerdere spelers ten deel.

“Maar in het bijzonder mijn ploeggenoot Kevin-Prince Boateng. Die reageerde heel fel, schoot de bal in het publiek en liep het veld af. Op dat moment volgden wij als team en werd de wedstrijd gestaakt”, zei Emanuelson daar vorig jaar over.

Het doet Emanuelson goed dat de wereldvoetbalbond FIFA en de Nederlandse KNVB een vuist maken tegen racisme. “Dat is heel belangrijk. Er wordt al veel aan gedaan in het voetbal. Door grote merken als Nike en Adidas. En er zijn veel spandoeken met ‘stop racisme’.”

Volgens Emanuelson ligt de oplossing echter ergens anders. “Je moet eerst in je eigen omgeving kijken of je er iets aan kan doen. Dingen vanuit huis meegeven, dat doe ik ook bij mijn kinderen. Iedereen moet dat doen, zo kan je het bestrijden.”

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here