WK judo: blijdschap en verdriet bij Japanse familie Abe

0
377

De tweede dag bij de WK judo in Tokio heeft twee Japanse wereldkampioenen opgeleverd: Uta Abe in de klasse tot 52 kilogram en Joshiro Maruyama (-66 kg). Maar voor de Japanse familie Abe verliep de dag toch niet helemaal zoals gehoopt.

Vorig jaar veroverden broer en zus – Hifumi en Uta – binnen een kwartier allebei goud op de WK, nu was het alleen Uta Abe die voor het enthousiaste Japanse publiek haar wereldtitel wist te prolongeren.

Dat deed ze met veel machtsvertoon. In de Nippon Budokan, de historische judohal in Tokio waar volgend jaar ook de olympische judomedailles verdeeld worden, nam de 19-jarige Uta het in de finale van de klasse tot 52 kilogram op tegen de Russische Natalia Koezjoetina. De eerste aanval van Abe was meteen raak. Binnen een halve minuut wierp ze de Russische al op haar rug: ippon.

De net 19-jarige Uta Abe geldt als een groot talent. Vorig jaar won ze bij haar debuut op de WK meteen goud. Nu heeft ze haar status als favoriet voor olympisch goud voor volgend jaar definitief bevestigd.

Broer Abe in tranen

Hifumi Abe had het feestje voor de Japanse familie compleet kunnen maken in de klasse tot 66 kilogram, maar dat lukte de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar niet.

In de halve finale moest Abe het afleggen tegen zijn Japanse landgenoot Joshiro Maruyama; Abe leek op weg naar ippon toen hij Maruayama optilde en omgooide. Maruyama draaide zich er knap uit, liep daarbij een knieblessure op en strompelde daarna over de mat, maar wist de partij zowaar met een golden score te winnen.

In de finale zorgde Maruyama voor het tweede goud voor Japan door de Koreaan Kim Lim-hwan te verslaan. De zege was overtuigend. Een eerste worp leverde nog geen score op, maar al snel volgde een waza-ari en even later ging de Koreaan vol op zijn rug: ippon.

Maruyama heeft daarmee ook een belangrijke slag geslagen in de strijd om een olympisch ticket. Per categorie mag elk land één deelnemer afvaardigen en Maruyama heeft nu de betere papieren.

Hifumi Abe veroverde in de troostfinale nog wel het brons door de Italiaan Manuel Lombardo te verslaan in de verlenging, maar hij verliet de tatami in tranen.

Geen Nederlanders vandaag

Er kwamen vandaag geen Nederlandse judoka’s op de mat. Zondag was Tornike Tsjakadoea de eerste die namens Nederland op de tatami kwam in de klasse tot 60 kilogram. Hij werd in zijn eerste partij meteen uitgeschakeld.

Dinsdag komt Sanne Verhagen in actie in de klasse tot 57 kilogram. De judobond heeft zestien judoka’s afgevaardigd naar Tokio.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here