WK turnen bij de NOS: strijd om olympische tickets en wereldtitels

0
190

Bij de WK turnen in Stuttgart wordt vanaf vrijdag niet alleen gestreden om wereldtitels, maar vooral ook om tickets voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Vier jaar geleden leverden de Nederlandse mannen en vrouwen een unieke prestatie door zich voor het eerst allebei als team te kwalificeren voor de Spelen. Dat is nu opnieuw het doel.

Beste twaalf

Bij de WK in Stuttgart kunnen negen mannen- en vrouwenteams zich plaatsen voor de Olympische Spelen. In Tokio mogen volgend jaar twaalf teams meedoen aan de landenwedstrijd; de eerste drie tickets zijn vorig jaar bij het WK al vergeven aan grootmachten China, Rusland en Japan bij de mannen en aan Amerika, Rusland en China bij de vrouwen.

Omdat deze traditioneel sterke landen bij de WK hoogstwaarschijnlijk ook in de top zullen eindigen, is het veilig om te zeggen dat een plaats bij de beste twaalf voor de Nederlandse teams voldoende is om de olympische tickets veilig te stellen.

Voor de Nederlandse vrouwen is zaterdag de dag van de waarheid. Op elk onderdeel (sprong, vloer, balk en brug) komen vier turnsters in actie, waarna de beste drie scores worden opgeteld. Om 22.00 uur weet de ploeg van de vervangende bondscoach Vincent Wevers definitief of de tickets naar Tokio geboekt kunnen worden.

De Nederlandse mannen turnen op maandag hun kwalificatieronde op de onderdelen ringen, voltige, vloer, sprong, brug en rek. Ook hierbij worden de beste drie scores per onderdeel opgeteld. Om 22.30 uur is bekend welke mannenteams zich hebben geplaatst voor de Spelen.

Kansen

“Kwalificatie voor de Olympische Spelen mag voor zowel mannen als vrouwen eigenlijk geen probleem zijn”, stelt NOS-turnverslaggever Edwin Cornelissen. “De ploegen behoren al jaren tot de mondiale top twaalf, de klassering die vereist is om naar Tokio te mogen. Op het WK van vorig jaar eindigden de mannen, met dezelfde namen als nu, zelfs bij de top acht. Een historische prestatie.”

“De vrouwen werden tiende. In tegenstelling tot dat toernooi is Eythora Thorsdottir, op papier de beste meerkampster van Nederland, weer van de partij. Het zou voor beide teams een enorme klap zijn als de olympische missie zou mislukken”, aldus Cornelissen.

Wereldtitels

Het gaat in Stuttgart niet alleen om olympische tickets. Er worden vanaf dinsdag ook wereldtitels verdeeld. De beste acht landen uit de kwalificatie plaatsen zich voor de teamfinales bij de WK.

In de kwalificatieronde kunnen de turners zich ook plaatsen voor de meerkampfinales (top 24) en de toestelfinales (top acht per toestel).

“Bij de individuele kansen op de WK zijn wel vraagtekens te plaatsen”, zegt Edwin Cornelissen. “Het is de vraag hoe de potentiële medaillewinnaars Epke Zonderland en Sanne Wevers in Stuttgart aan de start verschijnen. Zonderland liep een forse trainingsachterstand op door problemen met zijn holtes. En hij werd ook de afgelopen weken nog geveld door verkoudheid.”

“Wevers stond maandenlang buitenspel door een mysterieuze beenblessure. Het WK markeert haar comeback. Zijn Zonderland en Wevers desondanks in staat om hun uitzonderlijke kwaliteiten te tonen, of zijn ze nog niet zover? Dat is de vraag.”

Alternatieve route

Mocht het Nederland niet lukken om zich als team te plaatsen, dan is er voor individuele turners ook nog een andere mogelijkheid om een olympisch ticket veilig te stellen: door op het (geschoonde) podium te eindigen in één van de toestelfinales, of via een goede klassering op de meerkamp (de geschoonde top twintig voor vrouwen en top twaalf voor mannen).

Bijvoorbeeld: als regerend wereldkampioen Epke Zonderland zijn zevende WK-medaille wint op de rekstok, of als hij na het wegstrepen van al geplaatste turners op het podium eindigt, dan mag hij toch naar de Olympische Spelen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken is er, als bovenstaande allemaal niet van toepassing is, ook nog een mogelijkheid om via het World Cup-circuit olympische kwalificatie af te dwingen. Maar dat is van later zorg. Als de Nederlandse turners op zaterdag en maandag naar behoren presteren, dan kunnen de tickets naar Japan geboekt worden.

De WK turnen zijn grotendeels live te volgen bij de NOS. Bekijk hieronder het uitzendschema:

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier × vier =