Zeven formule 1-teams willen opheldering over deal tussen FIA en Ferrari

0
299

Een groot deel van de Formule 1-teams heeft bij de FIA om opheldering gevraagd over de schikking die de bond heeft getroffen met Ferrari omtrent de motorenkwestie van vorig seizoen. De internationale autosportfederatie maakte vorige week melding van de overeenkomst, maar hield de details voor zich. En dat stuit bij zeven andere teams tegen de borst.

De FIA stelde in 2019 een onderzoek in naar de motor van Ferrari, onder meer na klachten van Red Bull. Ferrari, die opvallend veel sneller bleek dan de concurrentie, zou oneerlijk voordeel hebben dankzij het gebruik van een sensor bij de brandstoftoevoer. Hoewel een formeel protest uitbleef, besloot de FIA de motor aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Technische aspecten

De uitkomsten van dat onderzoek bevreemdden de teams in de Formule 1, die afgelopen week hun tweede en laatste serie testdagen afwerkten in Barcelona. De FIA meldde slechts – uitgerekend aan het eind van de laatste testdag, op het moment dat alle teams en de pers druk waren met andere zaken – dat er een akkoord was bereikt over een aantal technische aspecten.

Die summiere melding leidde tot onvrede bij de zeven teams die nu onder aanvoering van Mercedes, het team van wereldkampioen Lewis Hamilton, per brief om opening van zaken hebben gevraagd. Red Bull Racing behoort tot de ondertekenaars, terwijl – naast uiteraard Ferrari – Haas en Alfa Romeo ontbreken. Logisch, die teams rijden met Ferrari-motoren.

Mocht Ferrari vorig jaar inderdaad met een ‘illegale’ motor hebben gereden, dan zou het team gediskwalificeerd kunnen worden. Dat zou dan weer consequenties hebben voor de uitslag(en) en daarmee mogelijk ook voor de financiële afwikkeling van het raceseizoen. Het prijzengeld zou dan anders verdeeld moeten worden.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 14 =