Zonderland zeker van vierde Spelen: Miyachi niet naar wereldbekers

0
275

De vlag kan uit bij Epke Zonderland: de rekstokspecialist is zeker van de Olympische Spelen in Tokio. Hidetaka Miyachi had hem de pas nog kunnen afsnijden, maar de Japanner gaat niet naar de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Bakoe en Doha, zo heeft de Japanse turnbond tegenover de NOS bevestigd. Miyachi kan daardoor Zonderland niet meer van de eindzege in de wereldbeker houden.

Omdat de Nederlandse mannen er niet in geslaagd waren zich als team voor de Spelen te plaatsen, was Zonderland aangewezen op het individuele traject op rek, het onderdeel waarop hij in 2012 olympisch goud veroverde. Voor de winnaar van het wereldbekerklassement ligt een ticket voor Tokio klaar, waarbij de beste drie resultaten tellen.

Beste papieren

Na de overwinning van Zonderland in Melbourne ruim twee weken geleden hadden zowel de Fries als Miyachi, die in de finale een mislukte oefening afleverde, drie wereldbekerzeges op hun naam staan. Omdat Zonderland in die drie wedstrijden 44,399 bij elkaar geturnd had en zijn rivaal op 43,966 stond, had de Nederlander vanaf dat moment de beste papieren.

Miyachi zou in Bakoe en Doha – komend en volgend weekeinde – kunnen proberen zijn totaal op te krikken om toch nog boven Zonderland te komen. Die kans krijgt hij echter niet van de Japanse bond, omdat die zelf aanvullende eisen had gesteld aan de turner en daaraan voldeed Miyachi niet.

Andere concurrenten zijn er niet: behalve Zonderland, die al naar Bakoe is afgereisd, en Miyachi zijn er geen andere turners met een wereldbekeroverwinning op rekstok op hun naam en er staan nog slechts twee wedstrijden op het programma.

Vierde Spelen

Voor Zonderland, die volgende maand zijn 34ste verjaardag viert, worden het zijn vierde Olympische Spelen. Zijn optreden in Londen in 2012 werd een groot succes, de edities ervoor en erna verliepen minder florissant: zowel in Peking (2008) als in Rio de Janeiro (2016) kwam hij in de finale ten val.

Bart Deurloo is de enige andere Nederlandse turner die in Tokio van de partij is. Hij plaatste zich afgelopen najaar al als meerkamper. De Nederlandse vrouwen hebben zich als ploeg gekwalificeerd.

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × een =